Voetbal

Nederlandse supporters al in 1920 in het oranje

Het tijdschrift De Hollandsche Revue plaatste in 1920 een uitgebreid ooggetuigenverslag van de Olympische Spelen in Antwerpen. Hierin stond dat er veel Nederlandse supporters aanwezig waren, versierd met rood-wit-blauw en oranje.

Per toeval vond ik in het digitale tijdschriftenarchief van de Koninklijke Bibliotheek soms uitgebreide verslagen over de Olympische Spelen van heel lang geleden. En dan niet in een sporttijdschrift, maar juist in een andere titel. Eerder was dat al het geval met een uitgebreid verslag over de Interim-Spelen van 1906 in het Marineblad.

Niet dat De Hollandsche Revue niets van sport afwist, want de grote man hierachter, Frans Netscher, was eerder hoofdredacteur geweest van De Kampioen van de Algemeene Nederlandsche Wielrenners Bond – in de tijd dat die nog niet was overgenomen door de autolobby.

In 1920 plaatste het tijdschrift een verslag van A.P.M. Moussault over de Olympische Spelen dat jaar in Antwerpen – de eerste na de Eerste Wereldoorlog. Hierin kwam zonder veel omhaal de olympische vlag met de vijf ringen aan de orde, die in 1920 toch voor de eerste keer in de geschiedenis werd gebruikt

Moussault beschreef verder de eigenaardige gebruiken van de supporters uit de verschillende landen. ‘Ieder land heeft zijn eigen kreten,’ merkte hij op. ‘Men kent het Hup Deetje, Hup, Hup! [onder meer uit het boek De A.F.C.-ers van J.B. Schuil, jRRT] van onze Hollandsche voetbalvelden, het Hup, Holland, dat onze mannen aanmoedigt en dat ook over het Antwerpsche Stadion klonk uit de schorre kelen van de met rood-wit-blauw of oranje gesierde Hollanders, die een grooten hoek van het Antwerpsche Stadion vulden.’

En dat laatste is interessant, want we kennen weinig voorbeelden uit die tijd van Nederlandse supporters, die in het oranje naar een wedstrijd gingen. Uit deze tekst lijkt het overigens wel mee te vallen, want er stond tenslotte ‘met rood-wit-blauw of oranje gesierde Hollanders’, wat lijkt alsof het niet verder ging dat een vlaggetje of broche op de revers.

Het Nederlands voetbalelftal zelf speelde overigens toen al dertien jaar in een oranje tenue. Op 14 april 1907 gebeurde dat namelijk voor de eerste keer. Maar goed: dit artikel ging over de supporters en niet over de sporters zelf.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.