NieuwVoetbal

Nederlandse voetbalclubs hadden geen belangstelling voor het Argentijnse jeugdtalent Diego Maradona

Midden jaren zeventig werd een aantal Nederlandse clubs bezocht door een onbekend Argentijns voetballertje met zijn tijdelijke zaakwaarnemer. Ajax, Feyenoord, Sparta en FC Den Haag kregen zo het verzoek of ze belangstelling hadden voor een zekere Diego Maradona. 

Maradona in 1973, onbekende fotograaf, via Wikimedia Commons

In 2000 schreef Simon Kuper een gedenkwaardig nummer van Hard Gras: Ajax, de Joden, Nederland. Hierin sprak Kuper onder meer met Meijer Stad over zijn oorlogsherinneringen, een Joodse Rotterdamse atleet en voetballer uit de jaren dertig en veertig. Hij zat onder meer in hetzelfde elftal als Faas Wilkes.

Stad vertelde daarin een gek verhaal uit het midden van de jaren zeventig, toen hij korte tijd zaakwaarnemer was van Diego Maradona – in die tijd een onbekend talent in Nederland. Na het WK voetbal van 1974 kwam hij in contact met een Argentijnse voetbalbestuurder, die hem aansprak over een jong voetbaltalent. “Luister eens even,” zei de bestuurder. “We hebben een jongen, een heel jonge jongen, en die kan geweldig voetballen. Zou u die jongen niet bij een Nederlandse club kunnen onderbrengen?”

Dat wilde Stad wel eens proberen en zo werd Maradona in contact gebracht met FC Den Haag, Sparta, Feyenoord en Ajax. Ze reageerden allemaal afwijzend. Als dank voor de moeite stuurde Maradona dat jaar nog wel een kerstkaart aan Stad.

Stad overleed in 2005; Maradona vandaag.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.