Voetbal

Nico Scheepmaker verstopte Ajax-primeur in codebericht

Nico Scheepmaker verstopte in 1972 groot nieuws over Ajax in een column. Niemand had het door.

Het ANP publiceerde op 4 januari 2014 een bericht over een gevonden lichaam van – vermoedelijk – een Duitse vrouw. Alhoewel dat al ruim anderhalf jaar is geleden, ontdekte Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant vandaag dat hierin een codebericht stond door alle eerste letters van de zinnen achter elkaar te zetten.

Nota bene in zo’n akelig bericht werd dus het woord liefdeskind gecodeerd meegestuurd. Waarna een Volkskrant-journalist het na anderhalf jaar ontdekt…

Knobel komt

Hoe dan ook: zo’n codebericht mogen we een Scheepmakertje noemen, naar de uitvinder Nico Scheepmaker – een verre voorloper van Geelen als tv-recensent. Hij verstopte in 1972 op een vergelijkbare manier een primeur over de nieuwe coach van Ajax. Op 9 december 1988 bekende hij dat in zijn vaste column.

‘Op 23 december 1972 heb ik in deze krant een stuk geschreven over voetbaltrainers. De regels begonnen achtereenvolgens met de woorden: Kovacs, Na, Onze, Buitenlandse, Ernst, Last, Kovacs, Onderdeel, Michels en Tot. Zette je de eerste letters achter elkaar dan kreeg je de gedecodeerde boodschap: KNOBEL KOMT.

Dat was toen groot nieuws, dat trainer Stefan Kovacs (twee Europacups) bij Ajax vervangen zou worden door George Knobel. Ik mocht het nog niet publiceren, maar kon op deze manier (achteraf) toch laten merken dat ik het geweten had… Niemand heeft die code overigens opgemerkt, ik moest het zelf vertellen om te kunnen gloriëren… Leuk hoor, maar een wereldprimeur kon je het niet noemen. In Buka Fasa schreven ze er niet over.’

Aldus Scheepmaker. En dus doen we een factcheck met de bewuste tekst – origineel van 23 december hier.

 En jawel: Knobel komt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.