NieuwVoetbal

Niemand in Joure wist dat voetballer Herman Jongbloed op het KNVB-monument staat

Op het oorlogsmonument van de KNVB staan 2212 namen van omgekomen voetballers, van wie 28 uit Friesland. Martijn van Dijk van de Leeuwarder Courant ging op zoek naar het lot van Herman Jongbloed uit Joure, vermoord in 1942 – hier.

Herman Jongbloed met zijn gezin, foto uit Leeuwarder Courant 

In Zeist hangt het oorlogsmonument van de KNVB, inmiddels weer in goede staat en voor iedereen zichtbaar. Het werd in 1949 onthuld, met 2212 namen van omgekomen voetballers. Vorig jaar begon ik met onderzoek naar die mensen, van wie we verder niets weten dan achternaam en initialen. Zelfs de naam van de club wordt er niet bij vermeld, zodat niemand eigenlijk meer weet waar al die mensen vandaan kwamen.

Zoiets gaat zeker op voor Herman Jongbloed uit Joure, van wie niemand meer weet wie hij was en waarom hij wordt vermeld op dit monument. Ook in Joure zelf is dit onbekend, zo blijkt na onderzoek van Martijn van Dijk voor de Leeuwarder Courant. ‘Over H. Jongbloed; De Kooi was bar weinig te vinden. Hij wordt ook nergens herdacht in Joure, de plaats waar het voormalige De Kooi speelde.’

Pas nadat zijn jongste dochter Anke was gevonden, kwam er duidelijkheid. ‘Ze weet echter niks van een KNVB-monument met de naam van haar vader en ook van De Kooi heeft ze nog nooit gehoord.’

Nederlands-Indië

Jongbloed verhuisde in 1928 naar Nederlands-Indië, wat uiteindelijk zijn lot heeft bepaald. Na  de Japanse inval in 1942 kreeg hij als hoge ambtenaar de opdracht om vrouwen te ronselen, maar hij weigerde. Hij werd meteen vermoord. Drie jaar later stierf zijn vrouw in een Japans kamp. De twee dochters bleven achter.

Na de Bevrijding werden zijn kinderen naar Nederland gehaald, maar niet bij één familie. Ze werden van elkaar gescheiden, zodat in een periode van drie jaar het gezin compleet uit elkaar was gerukt. Begin deze eeuw vond Anke echter twee reiskisten van haar ouders, vol plakboeken en persoonlijk materiaal. Dat haar vader in zijn jonge jaren ook had gevoetbald, wist ze dan weer niet.

Door dit artikel in de Leeuwarder Courant heeft één naam op het KNVB-monument weer een gezicht gekregen. Ik hoop daarom dat meer onderzoekers willen uitzoeken wie die voetballers waren en wat hun is overkomen. Na een half jaar onderzoek heb ik zelfs al meer dan 2400 namen, waarvan ik de gegevens graag deel. Laat me daarom weten als je hiernaar op zoek bent – contactgegevens hier.

Over het KNVB-monument schrijf ik ook in mijn boek Door Wilskracht Zegevieren

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.