NieuwVoetbal

Nooit waren er meer toeschouwers dan bij SVV – Heerenveen in 1949

Sommige records worden nooit meer verbroken. De best bezochte voetbalwedstrijd in de Nederlandse geschiedenis zal daarom altijd die ene uit 1949 blijven. Dit artikel is gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

SVV in de bomvolle Kuip

We leven in een tijd waarin er al maandenlang geen toeschouwer is waargenomen in een willekeurig Nederlands voetbalstadion. Een terugblik op de wedstrijd met de meeste bezoekers ooit is daarmee een reis naar het einde van het heelal – en weer terug.

Het is sowieso een record dat nooit meer is te evenaren, omdat er geen stadions meer bestaan, die groot genoeg zijn om zo’n enorm aantal te kunnen herbergen. Het gebeurde op 4 juni 1949 in de Kuip – toen het grootste stadion van ons land. Het was alleen niet tijdens een thuiswedstrijd van Feyenoord, maar bij de kampioenswedstrijd tussen SVV en Heerenveen voor ruim 67.000 toeschouwers. Volgens sommige bronnen waren er zelfs meer dan 69.000! Ter vergelijking: in de Amsterdam Arena is er tijdens het EK voetbal volgend jaar ruimte voor 53.052 mensen.

Heerenveen was die dag met Abe Lenstra naar de Kuip gekomen, maar was niet opgewassen tegen SVV, dat daarmee de landstitel won. De Friezen liepen naar afloop naar hun tegenstanders en staken hun hand uit. “Van harte, kerels, jullie waren de besten.”

Kijk maar op deze filmbeelden, waar overigens werd gesproken over 66.000 toeschouwers:

Vooraf waren die vriendschappelijke verhoudingen wat minder, omdat Heerenveen het niet eens was met de kaartverdeling. SVV had 30.000 kaarten, waar de Friezen het met 600 moesten doen. Er waren extra kaarten beloofd, maar die bleken al in Schiedam zelf te zijn verkocht.

‘Ongetwijfeld vormt deze gang van zaken een hevige teleurstelling voor honderden voetballiefhebbers, die al voorbereidingen hadden getroffen voor de reis naar Rotterdam,’ zo oordeelde De Heerenveensche Koerier. ‘Hopelijk zullen de teleurgestelde kaartaanvragers begrip hebben voor de situatie en het waarderen, dat voor hen extra moeite is gedaan. Dat het is misgelopen, ligt geheel aan S.V.V., die wel een heel slechte beurt heeft gemaakt met deze handelwijze.’

Tijdelijke tribunes

In Schiedam zaten er vreselijk mee in hun maag, want het was allemaal gebaseerd op een fout bij SVV. Clubsecretaris Hofman had namelijk 750 extra kaarten beloofd, maar zijn contactpersoon had niet begrepen dat die naar Heerenveen moesten worden verstuurd. ‘Laat die man nu niets van het hele geval weten, al z’n kaarten uitzetten en er niet één van naar Friesland sturen,’ zo wist Het Vrije Volk.

Stadiondirecteur Van Krimpen bracht redding door extra tribunes te plaatsen voor dertienhonderd mensen. Zo was het dus mogelijk dat er méér mensen in de Kuip zaten dan er eigenlijk pasten. Heerenveen-supporters die nog steeds zonder kaartje zaten, konden in hun eigen stad luisteren naar een direct verslag vanuit de Kuip, uitgezonden in Hepkema’s Bosjes.

A-be! A-be!

Maar waar kwamen die mensen opeens allemaal vandaan? ‘Duizenden Schiedammers,’ aldus KNVB-orgaan Sportkroniek, ‘waaronder velen die nooit een voetbalwedstrijd tevoren zagen, heeft SVV in de laatste jaren voor Koning Voetbal weten te winnen.’ In clubblad De Feijenoorder stond dan weer een andere verklaring: ‘Laten we eerlijk wezen: de Schiedammers kwamen voor S.V.V. en de rest voor Abe.’

En zo werd dit nationale record gevestigd, op Nederlands grondgebied dan. Volgens Voetbalstats.nl was de best bezochte wedstrijd ooit met een Nederlandse ploeg op 25 april 1973 bij Real Madrid – Ajax. Zo’n 110.000 toeschouwers zagen toen hoe Gerrie Mühren de bal hooghield alsof hij op een trainingsveldje stond. Ondertussen wachten wij op het moment dat er überhaupt weer toeschouwers worden toegelaten bij een Nederlandse voetbalwedstrijd.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.