NieuwVoetbal

Nooit zullen er meer mensen bij een voetbalwedstrijd zijn dan bij SVV – Heerenveen in 1949

Op 4 juni 1949 was de kampioenswedstrijd tussen SVV en Heerenveen. Het is nog steeds de best bezochte voetbalwedstrijd in Nederland. Dat record zal ook nooit meer worden verbeterd.

SVV in de bomvolle Kuip. Foto via het Nationaal Archief

SVV uit Schiedam deed in 1949 mee aan de kampioenscompetitie tussen de vijf verschillende afdelingskampioenen, zoals dat toen nog werd georganiseerd. Voor de thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd er gekozen voor de Kuip voor meer dan 67.000 toeschouwers. Volgens sommige bronnen waren er zelfs meer dan 69.000! Ter vergelijking: in de Amsterdam Arena zijn er tijdens het EK voetbal van dit jaar 53.052 plaatsen.

Heerenveen was op die dag met Abe Lenstra naar de Kuip gekomen, maar bleek niet opgewassen tegen SVV, dat daarmee de landstitel won. De Friezen liepen naar afloop naar hun tegenstanders en staken hun hand uit. “Van harte, kerels, jullie waren de besten.”

Kijk maar op deze filmbeelden, waar overigens werd gesproken over 66.000 toeschouwers:

Vooraf waren die vriendschappelijke verhoudingen wat minder, omdat Heerenveen het niet eens was met de kaartverdeling. SVV had 30.000 kaarten, waar de Friezen het met 600 moesten doen. Er waren extra kaarten beloofd, maar die bleken al in Schiedam zelf te zijn verkocht.

‘Ongetwijfeld vormt deze gang van zaken een hevige teleurstelling voor honderden voetballiefhebbers, die al voorbereidingen hadden getroffen voor de reis naar Rotterdam,’ zo oordeelde De Heerenveensche Koerier. ‘Hopelijk zullen de teleurgestelde kaartaanvragers begrip hebben voor de situatie en het waarderen, dat voor hen extra moeite is gedaan. Dat het is misgelopen, ligt geheel aan S.V.V., die wel een heel slechte beurt heeft gemaakt met deze handelwijze.’

Tijdelijke tribunes

In Schiedam zaten ze er vreselijk mee in hun maag, want het was allemaal gebaseerd op een fout bij SVV. Clubsecretaris Hofman had namelijk 750 extra kaarten beloofd, maar zijn contactpersoon had niet begrepen dat die naar Heerenveen moesten worden verstuurd. ‘Laat die man nu niets van het hele geval weten, al z’n kaarten uitzetten en er niet één van naar Friesland sturen,’ zo wist Het Vrije Volk.

Stadiondirecteur Van Krimpen bracht redding door extra tribunes te plaatsen voor dertienhonderd mensen. Zo was het dus mogelijk dat er méér mensen in de Kuip zaten dan er eigenlijk pasten. Heerenveen-supporters die nog steeds zonder kaartje zaten, konden in hun eigen stad luisteren naar een direct verslag vanuit de Kuip, uitgezonden in Hepkema’s Bosjes.

A-be! A-be!

Maar waar kwamen die mensen opeens allemaal vandaan? ‘Duizenden Schiedammers,’ aldus KNVB-orgaan Sportkroniek, ‘waaronder velen die nooit een voetbalwedstrijd tevoren zagen, heeft SVV in de laatste jaren voor Koning Voetbal weten te winnen.’ In clubblad De Feijenoorder stond dan weer een andere verklaring: ‘Laten we eerlijk wezen: de Schiedammers kwamen voor S.V.V. en de rest voor Abe.’

En zo werd dit nationale record gevestigd, op Nederlands grondgebied dan. Volgens Voetbalstats.nl was de best bezochte wedstrijd ooit met een Nederlandse ploeg op 25 april 1973 bij Real Madrid – Ajax. Zo’n 110.000 toeschouwers zagen toen hoe Gerrie Mühren de bal hooghield alsof hij op een trainingsveldje stond.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.