NieuwVoetbal

Nu online: het politiearchief over de huldiging van het Nederlands elftal in 1974

Op 8 juli 1974 keerde het Nederlands elftal terug van het WK voetbal in West-Duitsland. In het Haags Archief liggen de politiedossiers over de huldiging voor de spelers in die stad. Die staan nu online – hier.

Ontvangst van het Nederlands Elftal door de regering op het Catshuis in Den Haag. Foto via Nationaal Archief

De Nederlandse voetballers werden opgewacht in Den Haag na hun succesvolle wereldkampioenschap. De finale was dan misschien wel verloren, maar vooraf waren er weinig mensen die hadden voorzien dat Oranje met zulk goed voetbal überhaupt tot op het laatste moment kans maakte op de eindoverwinning.

Vooraf werden al plannen gemaakt voor een feestje in Den Haag. Bij het winnen van de wereldtitel werd er om twee uur begonnen op Huis ten Bosch voor een ontvangst door koningin Juliana. Drie kwartier later moest de stoet vertrekken naar het Catshuis, waar premier Den Uyl gereed stond. De derde etappe van deze huldigingstoer volgde naar het Congresgebouw voor een ontmoeting met de Haagse gemeentebestuur. Als afsluiting was er een rondrit, die eindigde in Wassenaar.

Indien de finale toch werd verloren, werd de ontvangst van de koningin geschrapt. ‘Er dient in dat geval rekening mee te worden gehouden dat het gehele programma dan met 45 minuten wordt vervroegd,’ aldus de samenstellers van het draaiboek bij de Haagse gemeentepolitie. Ondanks de nederlaag mochten de spelers toch bij Juliana op bezoek.

In dit dossier staat precies wat de taken waren van de deelnemende ordehandhavers. Met naam en toenaam vinden we zo terug welke mensen op welke plekken werden ingezet. Lees het allemaal zelf hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.