NieuwVoetbal

Nu online: politiedossier over huldiging Nederlands elftal in 1974

Tijdens de quarantaine heeft Sportgeschiedenis overal aanvragen gedaan voor het digitaliseren van interessante archieven. In Den Haag liggen mooie documenten uit 1974 van de terugkomst van het Nederlands elftal na het WK voetbal – hier.

Feest bij het Catshuis. Foto ANP, via het ANP Archief

Op 8 juli 1974 werden de Nederlandse voetballers opgewacht in Den Haag na hun succesvolle WK. De finale was dan misschien wel verloren, maar vooraf waren er weinig mensen die hadden voorzien dat Oranje met zulk goed voetbal überhaupt tot op het laatste moment kans maakte op de eindoverwinning.

Vooraf werden al plannen gemaakt voor een feestje in Den Haag. Bij het winnen van de wereldtitel werd er om twee uur begonnen op Huis ten Bosch voor een ontvangst door koningin Juliana. Drie kwartier later moest de stoet vertrekken naar het Catshuis, waar premier Den Uyl gereed stond. De derde etappe van deze huldigingstoer volgde naar het Congresgebouw voor een ontmoeting met de Haagse gemeentebestuur. Als afsluiting was er een rondrit, die eindigde in Wassenaar.

Indien de finale toch werd verloren, werd de ontvangst van de koningin geschrapt. ‘Er dient in dat geval rekening mee te worden gehouden dat het gehele programma dan met 45 minuten wordt vervroegd,’ aldus de samenstellers van het draaiboek bij de Haagse gemeentepolitie.

In dit dossier staat precies wat de taken waren van de deelnemende ordehandhavers. Met naam en toenaam vinden we zo terug welke mensen op welke plekken werden ingezet. Ondanks de nederlaag mochten de spelers toch bij Juliana op bezoek.

Lees het allemaal zelf hier. Je kan het complete bestand ook downloaden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.