NieuwVoetbal

Nu online: politiedossier over huldiging Nederlands elftal op 8 juli 1974

Op 8 juli 1974 keerde het Nederlands elftal terug van het WK voetbal in West-Duitsland. In Den Haag liggen mooie documenten hoe de politie zich voorbereidde op de huldiging. Die staan nu online – hier.

Feest bij de koningin. Foto via Nationaal Archief

De Nederlandse voetballers werden opgewacht in Den Haag na hun succesvolle WK. De finale was dan misschien wel verloren, maar vooraf waren er weinig mensen die hadden voorzien dat Oranje met zulk goed voetbal überhaupt tot op het laatste moment kans maakte op de eindoverwinning.

Vooraf werden al plannen gemaakt voor een feestje in Den Haag. Bij het winnen van de wereldtitel werd er om twee uur begonnen op Huis ten Bosch voor een ontvangst door koningin Juliana. Drie kwartier later moest de stoet vertrekken naar het Catshuis, waar premier Den Uyl gereed stond. De derde etappe van deze huldigingstoer volgde naar het Congresgebouw voor een ontmoeting met de Haagse gemeentebestuur. Als afsluiting was er een rondrit, die eindigde in Wassenaar.

Indien de finale toch werd verloren, werd de ontvangst van de koningin geschrapt. ‘Er dient in dat geval rekening mee te worden gehouden dat het gehele programma dan met 45 minuten wordt vervroegd,’ aldus de samenstellers van het draaiboek bij de Haagse gemeentepolitie.

In dit dossier staat precies wat de taken waren van de deelnemende ordehandhavers. Met naam en toenaam vinden we zo terug welke mensen op welke plekken werden ingezet. Ondanks de nederlaag mochten de spelers toch bij Juliana op bezoek.

Lees het allemaal zelf hier. Je kan het complete bestand ook downloaden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.