Sport en politiekVoetbal

Oeki Hoekema over de boycot van het WK voetbal

Na een hectische week in de FIFA is het goed om te weten dat we Oeki Hoekema nog hebben. Deze voormalige profvoetballer legt een verband tussen de actualiteit en het WK voetbal van 1978.

Voormalig profvoetballer Oeki Hoekema windt zich op over de huidige toestand bij de FIFA en vooral het WK voetbal van 2022 in Qatar. In de jaren 70 nam hij al een heel bijzonder standpunt in over de relatie tussen sport en politiek, waarmee hij volkomen alleen stond. Kijk maar naar dit filmpje, speciaal gemaakt voor een bijeenkomst vandaag over dat beruchte WK.

 

Hoekema bemoeide zich in 1978 met het WK Voetbal in het dictatoriale Argentinië. Hij was het er niet mee eens dat zo´n regime de kans kreeg reclame te maken voor zichzelf met behulp van dit sporttoernooi.

Binnen het Nederlandse voetbal was hij de enige speler, die zich openlijk met deze discussie bemoeide. Hij startte een handtekeningenactie onder zijn collega’s uit protest tegen de deelname van Oranje aan dit WK en haalde precies één handtekening op: die van zichzelf.

Geen knuffeldictators

Hoekema wilde ook niet spelen tegen het Hongaarse Honved, omdat deze voetballer problemen had met de communistische dictatuur in dat land. Dat maakte zijn protesten extra bijzonder, omdat Hoekema zich keerde tegen zowel rechtse als linkse dictaturen. Dat deden maar heel weinig mensen in de jaren 70: VVD’ers waren tegen de Sovjet-Unie en vóór Argentinië, waar CPN’ers (en vaak ook PvdA’ers) tegen Argentinië waren en vóór de Sovjet-Unie. Elke partij had zijn eigen knuffeldictator.

Hoekema moet zijn vakantiecenten opofferen. Argentinië zit er voor Oeki helaas niet in. Dan maar naar Texel.

Zoals De Leeuwarder Courant op 22 maart 1978 schreef: ‘Oeki Hoekema, momenteel speler van FC Den Haag, heeft zijn club gevraagd hem voor één wedstrijd te ontslaan van zijn contractuele verplichtingen. Hoekema, waarschijnlijk de enige voetballer in dit land, die nog wel eens over andere zaken nadenkt dan harde guldens en groene duizendjes, wil graag afzien van het intertotoduel van zijn club tegen het Hongaarse Honved op 10 mei. Het bestuur van FC Den Haag heeft Hoekema op voorhand al laten weten niet van zijn diensten te willen afzien. Oeki heeft daarom besloten zijn wedstrijdpremie aan Amnesty International af te staan.’

Willem van Hanegem brandde vanwege deze politieke stellingnames Hoekema volledig af in zijn column Krompraat in De Telegraaf van 18 maart 1978: ‘Ik heb ook een aardige suggestie. Hoekema moet zijn vakantiecenten opofferen. Argentinië zit er voor Oeki helaas niet in. Dan maar naar Texel en met zijn rooie kop op de hoek gaan staan knipperen. De opbrengst moet natuurlijk ook naar Argentinië.’

Hoekema reageerde nuchter: „Die rubriek heet geloof ik Krompraat, wel, daarmee is dat stukje voldoende gekwalificeerd. Ach. Van Hanegem zit vastgekoppeld aan bepaalde personen, die wel belang hadden bij zo’n verhaaltje. Het heeft geen zin om over de inhoud van zo’n stukje, dat op een dergelijk laag niveau staat, in discussie te treden.”

Beide voetballers deden trouwens uiteindelijk niet mee aan het WK van 1978.

Meindert Talma & de Rode Kaarten maakten voor Hoekema een prachtig voetballied. Kijk maar:

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.