NieuwVoetbal

Onbekend werk van Nico Scheepmaker uit 1976: Ruurd lost het op

Op 13 november 1930 werd Nico Scheepmaker geboren, journalist, dichter, slavist en boekenschrijver met een enorm oeuvre. De prijs voor het beste sportboek is naar hem vernoemd. Sportgeschiedenis heeft een onbekend verhaal van Scheepmaker, in 1976 geschreven voor Ruurd Edens, toen nog twaalf jaar oud.

Foto Joost Evers via het Nationaal Archief

Ruurd Edens is eindredacteur van Met Het Oog Op Morgen. Ook is hij jurylid van de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar. Hij kent de familie Scheepmaker heel goed. “Mijn ouders waren bevriend met Nico Scheepmaker en zijn vrouw Anne. Voor het maandblad Avenue maakte Nico begin jaren zeventig een serie portretten van Nederlandse kunstenaars
 en hij interviewde ook mijn moeder. Uit dat contact was een hechte band tussen de families Scheepmaker en Edens ontstaan.”

Edens heeft een groot aantal bijzonder objecten gekregen van Nico Scheepmaker, zoals de perskaart voor het WK voetbal van 1974 en handtekeningen van Johan Cruijff (op wc-papier!), Bep Bakhuys, Kick Smit en van nog tientallen andere sportlegendes. Scheepmaker verzamelde die voor Edens tijdens interviews en persconferenties.

Ruurd lost het op

Heel bijzonder is het miniboekje Ruurd lost het op, dat Scheepmaker in 1976 schreef – slechts 3,5 bij 4,5 centimeter groot! Edens: “Voor mijn twaalfde verjaardag kreeg ik van mijn ouders mijn eerste sportfiets: een oranje Peugeot. Ik wilde later wielrenner worden en mijn eerste rit was een race tegen twee buurjongens: Dwars Door Spaarndam, het dorp waar we woonden.

Onze kopgroep van drie reed een keiharde finale, en ja hoor:
in de Kerklaan vloog ik uit de bocht, knalde met mijn voorwiel tegen de stoeprand en viel tegen een hek. Fiets kapot, vader boos, 
ik ontroostbaar. Nico hoorde geschrokken van het drama. Kort daarna kreeg ik van hem een speciaal voor mij geschreven sportverhaaltje.”

Scheepmaker is in 1990 overleden. Hieronder de tekst van het verhaal.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.