NieuwVoetbal

Onbekende filmbeelden gevonden van de bouw van de Kuip

Het Nederlands elftal speelt vandaag een thuiswedstrijd in de Kuip, nota bene op de verjaardag van dit stadion. Bij het Stadsarchief Rotterdam worden unieke filmbeelden bewaard van de bouw. Het hoogtepunt is een groep jongens, die tussen de werkzaamheden zelf al voetballen.

Op 16 september 1935 sloeg Feyenoord-aanvoerder Puck van Heel de eerste paal van de Kuip –  de eerste van precies 579 heipalen. Daarna volgden 120 spanten als draagconstructie voor de tribunes. Op 27 maart 1937 was de officiële opening. De Kuip is daarmee dus precies 86 jaar oud.

Jaap Tieman

Ook op 16 september 1935 stond Jaap Tieman in de bouwput in Rotterdam-Zuid om er filmopnames te maken. Hij wekte in ieder geval die indruk, want aan het begin van het bewuste fragment toont hij de tekst ’16 Sept. ’35 We krijgen een stadion.’ Het is alleen de vraag of die datum wel klopt, want de vertoonde werkzaamheden zijn dan al ver gevorderd. En waarom zou Tieman dan Van Heel niet laten zien?

Het neemt niet weg dat zijn opnames fantastisch zijn, tussen alle bouwwerkzaamheden. We zien het stadion in aanbouw vanaf een afstand, maar ook van heel dichtbij. Het bord van aannemer Van Eesteren, de hijskranen, de bergen met zand – het is alsof we er zelf zijn. Absoluut hoogtepunt is een opname van jonge voetballertjes in de Kuip-skeletten, die alvast zijn begonnen aan een eigen wedstrijd.

Het fragment duurt bijna negentig seconden en maakte onderdeel uit van de film Rotterdam zoo als het leeft en werkt. Tieman legde hierin het vooroorlogse Rotterdam vast, zelf natuurlijk niet wetend dat een groot deel hiervan enkele jaren later werd verwoest.

Jonge voetballers tijdens de bouw van de Kuip, screenshot uit film via het Stadsarchief Rotterdam

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.