Ondertussen heeft Amsterdam ook nog steeds geen Johan Cruijffstraat
Een jaar na de dood van Cruijff heeft Amsterdam geen Johan Cruijff Stadion én geen Johan Cruijffstraat. Waar blijft die Ajax-wijk?
Precies een jaar na de dood van Johan Cruijff kijkt iedereen naar die sporthal in Zuidoost die nog steeds niet de naam draagt van deze voetballer. Ondertussen is er in Amsterdam ook geen enkele straat naar hem vernoemd.
Rotterdam is daar veel beter in, zo zegt René Dings van de website Over Straatnamen. Na de dood van Coen Moulijn kreeg dit icoon van Feyenoord heel snel een eigen straat in Rotterdam, maar in Amsterdam is er nog niet eens de geringste aanwijzing dat er iets vergelijkbaars gaat gebeuren.
Sterker: in heel Amsterdam verwijzen momenteel precies drie straten naar Ajax, plus nog een stiekeme. Het gaat dan Wim Anderiesen, Rinus Michels en Bobby Haarms. En dan is er in Amsterdam-Noord het Daan Roodenburghplein, maar de kans dat de naamgevers wisten dat dit een verwijzing is naar de architect van stadion De Meer is te verwaarlozen. Dat is teleurstellend weinig voor een sportorganisatie met zoveel invloed op de geschiedenis van Amsterdam.
Feyenoord – Ajax: 16 – 4
De vergelijking met Rotterdam dringt zich opnieuw op. Uit een overzicht van Dings blijkt dat er in Amsterdam momenteel twinting straatnamen zijn die verwijzen naar voetbal. Naast die vier die met Ajax te maken hebben (waarvan één stiekem) zijn de volgende voetballers vereeuwigd: Abe Lenstra, Bep Bakhuys, Faas Wilkes, Jan Thomée, sportjournalist Han Hollander, sportjournalist en scheidsrechter Hans Meerum Terwogt en scheidsrechter Leo Horn (de enige Amsterdammer buiten de Ajacieden). Er is nog een Laan van Spartaan en de rest verwijst naar stadions als Stade de Colombes, Wembley en de Arena. En als we ruim rekenen mag de Pim Mulierstraat ook meedoen, maar Mulier bemoeide zich met elke sport eind 19e eeuw.
In Rotterdam zijn er inmiddels 41 voetbalstraatnamen, waarvan er 31 naar spelers zijn vernoemd. De volgende zestien Feyenoorders horen daarbij: Adri van Male, Adriaan Koonings, Bas Paauwe, Bert Heesakker, Bertus Bul, Coen Moulijn, Cor Kieboom, Ernst Happel, Guus Brox, Jan Linssen, Jan Petterson, Johan Weber, Kees Pijl, Leen Vente, Puck van Heel en Richard Dombi.
De stand Feyenoord – Ajax bij de straatnamen is momenteel dus 16 – 4 (waarvan één stiekem). En ja: Rotterdam heeft ook een Ajaxstraat, maar die heeft niets met voetbal te maken.
Amsterdamse onwil
Op deze site heb ik vaker geschreven dat ik zo’n twintig jaar geleden al eens probeerde om een Ajax-wijk in Amsterdam te realiseren. Stadion De Meer werd afgebroken, een nieuwe woonwijk werd opgetrokken en dat betekende dat er nieuwe straatnamen moesten worden verzonnen. Het lag nogal voor de hand om daarbij rekening te houden met de bijzondere geschiedenis van die buurt als het historische hart van Ajax. Ik kwam met zeventien namen van Ajacieden van weleer – méér dus dan alleen Cruijff. Helaas botste ik op de ambtelijke muur van het toenmalige stadsdeel Amsterdam-Oost.
Het stadsdeelbestuur negeerde mijn voorstel en kwam met een ander, volkomen bezopen, plan: we noemen de straten naar de stadions waar Ajax zijn grote finales won. Over de consequenties hadden de bestuurders alleen niet nagedacht, want in 1972 wonnen de Amsterdammers in de Kuip de Europa Cup 1-finale. In 1995 was de Champions League-finale in het Ernst Happel Stadion in Wenen, vernoemd naar de man die Feyenoord naar de Europa Cup 1 leidde.
Kortom: waar ooit De Meer stond, zouden dan twéé straten komen met een directe verwijzing naar aartsrivaal Feyenoord. De omwonenden reageerden onthutst toen ze dit hoorden. Zelfs als Feyenoord-supporter moest ik hard lachen om dit voorstel, dat snel werd ingetrokken toen ik wees op het genoemde probleem.
In diezelfde tijd sprak het Ajax Magazine met Cruijff over het idee van de Ajax-straten. “Ik vind het al leuk dat er een kleedkamer naar mij is vernoemd” vond hij. “Niet alleen naar mij, maar ook naar andere Ajacieden die een grote staat van dienst hebben. Het helpt om het gevoel van de club te behouden.” Zo wees Cruijff er op dat de sport groter is dan Cruijff alleen – wel goed om ook vandaag nog eens bij stil te staan.
Een jaar na de dood van Cruijff heeft Amsterdam geen Johan Cruijff Stadion én geen Johan Cruijffstraat. Een jaar na de dood van Cruijff zijn er sowieso nog maar vier straten in Amsterdam, die verwijzen naar Ajax (waarvan één stiekem). Kortom: wanneer komt er eens een Ajax-wijk? Vraag anders eens aan Rotterdam hoe je zoiets organiseert, want die stad weet hoe dat moet.
De foto bij dit verhaal komt via Steven Schoppert op Twitter