Voetbal

Het societyhuwelijk met miss Holland en een voetballer

Jopie Koopman is één van de hoofdpersonen die is beschreven in het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, als Miss Holland 1929. Haar huwelijk met een beroemde voetballer was groot nieuws, als een verre voorloper van Wesley en Yolanthe Sneijder.


In 1929 haalde Klaas Breeuwer de nationale pers, omdat hij was getrouwd met Jopie Koopman. Breeuwer was een bekende voetballer in Haarlem en de Zaanstreek. Hij kwam één keer voor Oranje uit, op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs.

Koopman won in 1929 de eerste Miss Holland-verkiezing, die ooit in ons land was gehouden. Volgens de toenmalige begrippen was dit een societystel, over wie werd geschreven in de kranten. Overigens was er nog een Jopie Koopman, een beroemde actrice, met wie vaak verwarring was.

Grote belangstelling

Miss Nederland/Holland. Miss Holland 1928 Johanna (Jopie) Koopman (1910 - 1979).Miss Holland en Breeuwer stonden op 31 oktober 1929 op een grote foto in De Telegraaf als ‘het bruidspaar van den dag’, want 86 jaar geleden lustten deze krant en haar lezers er ook al pap van. ‘Gisteren werd in Zaandam onder zeer groote belangstelling het huwelijk voltrokken tussen mejuffrouw J. Koopman en den heer K. Breeuwer,’ aldus het onderschrift.

Het Algemeen Handelsblad schroomde die dag niet om Koopman te omschrijven als de Nederlandse Venus. De Nieuwe Rotterdamsche Courant had het over het mooie bruidje, maar dat was cynisch. Deze statige krant liet zich als vanzelfsprekend niet meeslepen in de emoties rond een beroemde voetballer en zijn mooie vrouw.

Developing story

Vooral het geïllustreerde tijdschrift Het Leven pakte graag uit over de beroemde voetballer en zijn mooie vrouw, want dit populaire vooroorlogse blad was verantwoordelijk geweest voor die eerste miss-verkiezing van ons land, in 1929 in het Tuschinsky-theater in Amsterdam. Dat winnares Koopman het deed met een bekende voetballer was dan meteen mooi meegenomen.

Was ze in Parijs voor deelname aan schoonheidswedstrijden? Hup, op de foto, en dan natuurlijk wel met die voetballer erbij. Zo werd het een mooie ‘developing story’ van deze vooroorlogse Sneijdertjes.

Het societystel kreeg in ieder geval één kind. Klaas Breeuwer overleed in 1961 na een kortstondig ziekbed; Koopman in 1979 in Amsterdam.

Miss Universe 1929 verkiezing. Vlnr: Miss Roemenië, Luxemburg, Nederland (Jo Koo…

Miss Universe 1929. V.l.n.r.: Miss Roemenië, Miss Luxemburg, Miss Nederland, Miss Duitsland, Miss Frankrijk, Miss Engeland en Miss Oostenrijk

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.