Ook Nederland verloor wel eens een thuiswedstrijd van Luxemburg
Ierland heeft dit weekend in eigen huis verloren van Luxemburg, in aanloop naar het WK voetbal van 2022 in Qatar. Zoiets overkwam Nederland in 1940 in de Kuip. ‘Een stumperig geheel.’
Foto via Stadsarchief Rotterdam
Op 31 maart 1940 speelde het Nederlands elftal thuis van Luxemburg. Dat was in de Kuip, toen nog maar drie jaar in gebruik. Oranje verloor die dag met 4-5, de eerste keer tegen dit land.
Het Nederlandse voetbal stelde in die tijd nog niet zo heel veel voor in Europa, maar dit was toch echt een afgang. Al helemaal omdat de interland daarvoor tegen België ook al met 7-1 was verloren. Tijdschrift Revue der Sporten was daarom zeer somber: ‘Ons nationaal voetbal maakt op het oogenblik toch wel een hevige inzinking door!’ Luxemburg speelde zeker niet slecht, maar dat nam niet weg dat Nederland had moeten winnen. ‘Het was in één woord een stumperig geheel.’
Mobilisatie
Er was nog wel een excuus: ‘Als verontschuldiging voor het zwakke spel van onze ploeg mag men zeker ook aanvoeren het feit, dat er bij onze clubs tegenwoordig, in verband met de mobilisatie, veel minder wordt geoefend dan anders en dat daarentegen de Luxemburgers, die niet gemobiliseerd zijn.’ Hiermee verwees de verslaggever naar de zeer gespannen situatie van het moment, een dikke maand voordat de Duitsers ons land binnen zouden vallen (maar wat ze toen natuurlijk nog niet wisten.) Daardoor waren veel mannen opgeroepen voor om als soldaat plaats te nemen in de kazernes, óók de voetballers.
‘Maar dat alles is toch geen afdoende verontschuldiging om van Luxemburg,’ zo vond de Revue. Het was in elk geval de slechtste wedstrijd van Oranje in meer dan vijftien jaar. Alleen de voorhoede hield redelijk stand. Het enige goede nieuws was het debuut van een talentje uit Friesland, een zekere Abe Lenstra.
Oorlog
Op 12 mei kon Nederland revanche nemen bij de uitwedstrijd tegen Luxemburg, maar die wedstrijd werd nooit gespeeld vanwege de Duitse inval – óók in Luxemburg. De chaos was zo groot dat deze interland niet eens meer officieel werd afgelast. ‘Ons internationale voetbalseizoen is nogal abrupt afgebroken,’ aldus Sport in Beeld / Revue der Sporten.
Pas zes jaar later hervatte het Nederlands elftal zijn wedstrijden, nota bene uit tegen Luxemburg. Dit keer werd er met 2-6 gewonnen. En waar Lenstra in 1940 debuteerde tegen Luxemburg, waren er in 1946 weer twee zeer opvallende debutanten: Faas Wilkes en Kees Rijvers.
Ook in 1963 verloor Nederland nog een keer in eigen huis van Luxemburg, wederom in de Kuip. Dankzij twee doelpunten van Camille Dimmer ging Oranje toen met 1-2 ten onder.