NieuwVoetbal

Oostenrijk deed niet mee aan het WK voetbal van 1938 omdat het land toen al was opgeheven

Op 13 maart 1938 sloot Oostenrijk zich aan bij Duitsland tijdens de zogenaamde Anschluss. Het land werd dus opgeheven en daarmee ook het nationale elftal – vlak voor aanvang van het WK voetbal. 

Toespraak van Adolf Hitler in Wenen. Onbekende fotograaf, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Oostenrijk was in 1938 één van de grote kanshebbers voor het WK voetbal. Het land had zich hiervoor al geplaatst, maar van de ene op de andere dag hief het zichzelf op. Daarmee bestond het nationale elftal ook niet meer.

Elf dagen ná de Anschluss werd duidelijk dat dit een probleem was, want toen stond er een oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Oostenrijk op het programma. De Fransen trokken zich terug, wat hoe kan je voetballen tegen een land dat niet meer bestaat?

Een rare boel

De Oostenrijkse voetbalbond werd daarom nog diezelfde maand opgeheven, waarmee het land zich ook terugtrok voor het WK voetbal. En dat is nog steeds uniek, want het is daarna nooit meer gebeurd dat een gekwalificeerd team niet meedeed, omdat het land van deze spelers was opgeheven.

‘Het is tegenwoordig toch eigenlijk een rare boel in de wereld’, reageerde De Revue der Sporten op dit nieuws. ‘Zoo ben je er en zoo ben je er niet meer! Hoelang is het bijvoorbeeld heelemaal nog geleden, dat Oostenrijk inschreef voor de voetbalwereldkampioenschappen? Misschien een jaar! En nu reeds vervalt deze inschrijving automatisch, omdat . . . . Oostenrijk niet meer bestaat.

Rare gewaarwording moet dat zijn; zooiets alsof je ’s avonds met een prachtig trotsch hoofd haar in bed stapt en dan ’s morgens kaal als een biljartbal opstaat. Oostenrijk bestaat dus niet meer en evenmin het Oostenrijksche voetbal, dat eens zulk een machtige rol heeft gespeeld in de internationale voetbalwereld.’

Leedvermaak 

Zweden zou in de eerste ronde tegen Oostenrijk spelen en ging daarmee automatisch door. De Duitsers namen de beste Oostenrijkse spelers gewoon op in Die Mannschaft. Dat zou vast een Duits voetbalfeest worden, dachten de plannenmakers, want op het WK van 1934 waren Duitsland en Oostenrijk respectievelijk derde en vierde geworden. Die teams bij elkáár zouden onverslaanbaar zijn.

Daar kwam niets van terecht, want al in de eerste ronde tegen Zwitserland ging het mis. In de eerste wedstrijd werd het gelijk en volgens de toenmalige regels volgde er een replay. De Duitsers verloren die met 2-4.

Sensationeel, vond de Revue: ‘In geen tien jaar hadden de Zwitsers kunnen winnen van Duitschland. Nu wonnen ze plotseling van Duitschland plus Oostenrijk, respectievelijk derde en vierde prijswinner van de vorige wereldkampioenschappen,

Het internationale leedvermaak was enorm over deze nationaalsocialistische afgang. Het Duitse team was tijdens hun wedstrijden dan ook genadeloos uitgefloten door tienduizenden Franse supporters. Ook in ons land werd er hard gelachen. ‘Was het niet bijna een voetbalsprookje hoe de Zwitsersche ploeg de replay tegen Duitschland won,’ jubelde De Revue der Sporten.

De Revue der Sporten trok daarna een terechte conclusie: ‘In de annalen der voetbalgeschiedenis zal deze 3,5 uur voetbal tusschen het kleine Zwitserland en het groote Grosz-Deutschland niet licht vergeten worden!´

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.