Op 1 november 1955 werd de eerste Europese voetbalwedstrijd op Nederlands grondgebied gespeeld
De Europa Cup 1, als voorganger van de Champions League, bestaat sinds 1955. PSV was de eerste Nederlandse ploeg die hieraan meedeed. Precies 65 jaar geleden speelde het tegen Rapid uit Wenen een superwedstrijd. Naar Nederlandse begrippen dan, volgens Sportkroniek.
Het PSV Legioen van 1963
PSV kwam in 1955 als eerste Nederlandse club uit in de Europa Cup 1, ondanks het feit dat het geen heersend landskampioen was. Algemeen Indisch Dagblad De Preangerbode: ‘De opzet van dit tournooi, waarvoor l’Equipe het initiatief heeft genomen maar waarvan de organisatie door de Europese Voetbal Federatie is overgenomen, was dat de landskampioenen er aan deel zouden nemen. De nationale bonden kregen echter de bevoegdheid eventueel een andere sterke ploeg aan te wijzen. Aangezien noch Willem II, de Nederlandse kampioen, noch N.A.C, als tweede geëindigd in de kampioenscompetitie, aan het tournooi wensten deel te nemen heeft de K.N.V.B. zich tot P.S.V. gewend, dat de uitnodiging aanvaard heeft.’
De ploeg uit Eindhoven werd gekoppeld aan Rapid Wenen. Op woensdag 21 september had PSV de uitwedstrijd en op 1 november werd in Eindhoven gespeeld. Bij die eerste wedstrijd werd PSV met maar liefst 6-1 van de mat geveegd. Bij de rust stond het nog 1 —1 met een Nederlands doelpunt van middenvoor Piet Fransen.
Belangrijk om te onthouden: Piet Fransen was de eerste Nederlandse voetballer die een Europees doelpunt maakte.
PSV in 1954
Tien minuten na rust was het verzet van PSV gebroken. ‘De Nederlanders konden hun technische tekortkomingen gedurende een uur enigszins goedmaken door grote ijver en een uitstekende lichamelijke conditie,’ oordeelde De Telegraaf. ‘Toen de Weense voetbalmachine eenmaal goed op toeren was gekomen, bleek er echter geen houden meer aan.’ De verslaggever van Het Vrije Volk had met open mond gekeken: ‘De nederlaag is zwaar, het zij toegegeven, maar er is voetbal gespeeld, zoals men dat in Nederland van toerelftallen nimmer te zien krijgt.’
Voor de thuisblijvers was er nog een verrassing, want PSV en de Wereldomroep werkten samen om in het eigen stadion de radio-uitzending uit te zenden, waarin Dick van Rijn verslag deed van een groot deel van de wedstrijd. Er waren omstreeks tweeduizend PSV-supporters bij aanwezig.
De eerste thuiswedstrijd
Op 1 november won PSV de thuiswedstrijd met 1-0, wat ook volgens de regels van 1955 te weinig was om door te gaan. Toch had de thuisploeg veel indruk gemaakt, aldus Herman Kuiphof in tijdschrift Sportkroniek. ‘PSV heeft zich voortreffelijk geweerd tegen Rapid. Al was het slechts omdat de resultaten van deze wedstrijdenreeks door de hele wereldsportpers circuleren. Ja, dat laatste argument mag o.i. niet onderschat worden.’ In het verslag werd zelfs gesproken over een superwedstrijd, volgens Nederlandse begrippen dan.
De Nederlandse tv besteedde er zelfs een extra uitzending aan. De Telegraaf had het gewaardeerd: ‘Gistermiddag bracht de TV voor de sportliefhebbers een extra uitzending van de voetbalwedstrijd PSV- Rapid (Wenen). Mede door het goede commentaar van Aad van Leeuwen, maar ook door uitstekend camera-werk kon men de gehele wedstrijd en de moeizame zege van de Eindhovenaren op de Weense ploeg duidelijk volgen.’
Net als in de uitwedstrijd was Fransen de man van het Eindhovense doelpunt. Omdat Radid toch al in Nederland was, gingen ze een dag later ook nog even naar Groningen om daar met 3-1 een vriendschappelijke wedstrijd tegen GVAV te winnen.