NieuwVoetbal

Op 26 april 1962 won Ajax zijn eerste Europese prijs

In het Olympisch Stadion won Ajax zijn eerste grote internationale prijs: de Intertoto. Dat gebeurde op 26 april 1962 in een finale tegen – nota bene – Feyenoord. Een reconstructie van een vergeten finale.

Ajax in de Intertoto tegen Vienna 4-3 op 27 september 1961. Foto via Nationaal Archief 

Kenners van de Nederlandse sportgeschiedenis denken bij het jaartal 1962 en het Olympisch Stadion onmiddellijk aan de legendarische Europa Cup 1-finale tussen Real Madrid en Benfica. Vlak daarvoor werd op diezelfde locatie nóg een internationale voetbalfinale gespeeld.

Het ging hierbij om de Intertoto, die in 1961 voor de eerste keer werd georganiseerd. Het idee hierachter was dat kleinere Europese voetbalclubs extra inkomsten konden vergaren door het spelen van een internationale nacompetitie. En er kon op worden gegokt, wat ook weer extra geld opleverde. Elk land mocht maximaal vier clubs aanmelden. Aan het begin van de competitie begonnen 32 clubs uit acht landen, waarbij Nederland werd vertegenwoordigd door Ajax, Feyenoord, Sparta en VVV.

In maart 1962 naderde het toernooi zijn climax, waarbij zowel Feyenoord als Ajax een rol speelde. De Amsterdammers schakelden Slovan Bratislava uit in de halve finale. ‘Het is een alleszins verdiende overwinning geworden,’ schreef het Leidsch Dagblad, ‘waarin vooral Ko Prins met drie doelpunten een groot aandeel had.’

(Diezelfde Prins speelde twintig jaar later trouwens mee in de speelfilm ‘Escape to Victory’ met Sylvester Stallone en Pele in de hoofdrol.)

Een dag later plaatste Feyenoord zich voor de finale na winst op Banik Ostrava. ‘Het eindsignaal,’ zo hoorde hetzelfde dagblad, ‘ging bijna verloren in de orkaan van toejuichingen die de Feijenoordspelers ten deel viel.’ De eerste Intertoto-finale uit de geschiedenis was hiermee compleet Nederlands.

Loting

Het was toen nog niet duidelijk of de finale in het Olympisch Stadion of in de Kuip zou worden gespeeld, want daarvoor was eerst een loting nodig. ‘De Amsterdamse burgemeester Van Hall zal morgen ten aanzien van vertegenwoordigers van beide verenigingen een keuze doen uit twee mogelijkheden,’aldus het Leidsch Dagblad van 7 april 1962. Dat werd dus Amsterdam.

Op 26 april zaten daar 50.000 toeschouwers voor een bijzonder spannende wedstrijd, waarin met name Sjaak Swart op dreef was. Bij rust was het 2-2, maar Ajax won uiteindelijk met 4-2. ‘De tienduizenden Ajax-supporters hebben er bijna hartkloppingen van gekregen, maar zij kunnen gerust zijn: de Intertoto-beker zal tenminste een jaar zijn plaatsje krijgen in de rijke Amsterdamsche prijzenkast.’

Ajax won zo voor de eerste keer een Europese hoofdprijs, maar desondanks is er geen enkele bewegend beeld terug te vinden. Waarschijnlijk waren alle beschikbare camera’s toen in gebruik om elke beweging vast te leggen van Benfica en Real Madrid, die op 2 mei 1962 in het Olympisch Stadion de Europa Cup 1-finale speelden.

In het seizoen 2001-2002 speelden Feyenoord en PSV trouwens in de de kwartfinale van de UEFA Cup tegen elkaar. Historisch onwetende sportjournalisten omschreven dit treffen toen als de eerste Europese wedstrijd ooit tussen twee Nederlandse teams. Dat was dus niet zo, want dat gebeurde al op 26 april 1962.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.