NieuwVoetbal

Op 28 februari 1943 werden er 24 Nederlandse voetballers vermoord

Op het KNVB-monument in Zeist staan 2212 namen van Nederlandse voetballers, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Alleen al op 28 februari 1943 werden er minimaal 24 voetballers vermoord, bijna allemaal in Auschwitz. Ze worden genoemd op de website Voetbalmonument.nl.

Het KNVB-monument. Foto via het Haags Archief

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden leden van Nederlandse voetbalclubs omgekomen. In 1949 onthulde de KNVB een speciaal monument, waarop 2212 namen staan van deze oorlogsslachtoffers. Na onderzoek blijkt dat dit nog niet lang alle omgekomen voetballers zijn, want inmiddels zijn er nog eens honderden namen gevonden – vooral van vermoorde Joodse spelers.

Onder deze slachtoffers zitten gesneuvelde soldaten in mei 1940, verzetsmensen, burgerslachtoffers en heel veel voetballers, die in de concentratiekampen zijn vermoord. Zo ook op 28 februari 1943 met maar liefst 24 namen, afkomstig van vijftien verschillende clubs. De Holocaust was namelijk geen vernietigingsmachine, die elke dag in hetzelfde tempo draaide. Het verschilde per periode, zoals in september en oktober 1942 toen er in Nederland opeens veel meer Joodse mensen werden vermoord dan in de voorgaande periode.

Inktzwarte dag

En ook eind februari 1943 was er een piek in het aantal Nederlandse slachtoffers in de Duitse concentratiekampen, wat we meteen terugzien bij het aantal omgekomen voetballers in diezelfde periode. Het was daarbij later niet altijd even duidelijk op welke dag iemand nou precies was vermoord, waardoor veel van deze slachtoffers een administratieve sterfdag aan het eind van een maand kregen, zo dicht mogelijk bij hun vermoedelijke sterfdag. Iemand die op 23 februari of 4 maart werd vermoord, kon daarom toch 28 februari als sterfdag krijgen.

En zo is 28 februari 1943 een inktzwarte dag met in ieder geval 24 vermoorde voetballers –vermoedelijk nog veel meer. Alleen al de Amsterdamse club WV-HEDW, die in de oorlog nog bestond uit de clubs WV en HEDW, verloren op die ene dag zeven leden. En WVV uit Winschoten drie.

Hieronder staat het overzicht, gebaseerd op de gegevens van dit moment. Zelf zoeken naar namen op dit monument doe je hier.

WV-HEDW – Amsterdam

Levie Mauw, 44 jaar

David Overst, 26 jaar

Bernard van Praag, 15 jaar

Leo Weenen, 20 jaar

Israël Appel, 33 jaar

Siegfried Vas Dias, 21 jaar

Nico de Levie, 43 jaar

WVV – Winschoten

Simon Jacob Cohen, 43 jaar

Heiman de Levie, 41 jaar

Louis de Vries, 16 jaar

Sparta – Rotterdam

Samuel Solmanovitz, 44 jaar

Jacob Stad, 36 jaar

MSC – Meppel

Levie Salomon Zaligman, 21 jaar

Quick 1888 – Nijmegen

Fritz Philip Polak, 25 jaar

PEC – Zwolle

Meyer Veterman, 22 jaar

AED – Amsterdam

Salomon Gosler, 51 jaar

Onbekende club uit Amsterdam 

David de Leeuw, 32 jaar

Vitesse – Arnhem

Theodoor Spanjaard, 38 jaar

Go-Ahead – Deventer

Heijman Berg, 49 jaar

UD 1875 – Deventer

Ernest Emanuel de Leeuw, 37 jaar

PSV – Eindhoven

Salomon Hertzberger, 42 jaar

Unitas – Gorinchem

Jozef Abraham Benjamins, 30 jaar

BRC – Groningen

Henri de Metz, 31 jaar

GRC – Groningen

Dagobert Hildesheim, 41 jaar

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.