Op 30 september 1942 werden acht Joodse Feyenoorders vermoord
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Feyenoord ministens 26 Joodse leden en donateurs, allemaal vermoord in concentratiekampen. Alleen al op 30 september 1942 werden er acht vermoord. Een overzicht.
Alhoewel er nog steeds relatief weinig bekend is over het lot van de Joodse Feyenoorders zijn we toch in staat om er 26 te lokaliseren die zijn vermoord in concentratiekampen. Deze lijst is gemaakt met gebruik van clubblad De Feyenoorder, de website Joods Erfgoed Rotterdam, het Joods Monument, de boeken van Jan Oudenaarden, onderzoek van Mark Lievisse Adriaanse en het Feyenoord-clubblad Hand in Hand.
Sallie van Naarden
In oktober 1934 meldde clubblad De Feijenoorder de komst van Salomon (Sallie) van Naarden, wonend op de Rosestraat 146b en metaalarbeider. Hij was geboren op 14 maart 1918 en zou uitkomen voor het twaalfde elftal. Een jaar later stapte hij over naar het elfde. In november 1936 schreef hij zich alweer uit bij de club.
Tijdens de oorlogsjaren woonde Van Naarden met zijn gezin op de Paul Krügerstraat 155A, zo blijkt uit onderzoek van Joods Erfgoed Rotterdam. Op 30 september 1942 werd hij vermoord in Auschwitz. Ook zijn vader, moeder en drie zussen zijn daar vermoord. Slechts één kind van dit gezin overleefde de Holocaust.
Jacob Polak
Jacob Polak was opticien, wonend op Zwaanshals 291 in Rotterdam. In april 1931 meldde de ballotagecommissie van Feyenoord de aanvraag van J. Polak als clublid, waarbij het niet geheel zeker is om het dezelfde Jacob Polak gaat. ‘Bezwaren tegen toelating worden tot uiterlijk 10 April a.s. ingewacht bij den secretaris der ballotagecommissie.’ Vier maanden later bedankte Polak alsnog zelf voor zijn lidmaatschap. In april 1937 meldde Polak zich aan als clubdonateur, wonend op de Kruiskade 44.
In de oorlog woonde hij met zijn gezin op de Putselaan 126A bij het Afrikaanderplein. Op 30 september 1942 werd Polak vermoord in Auschwitz, samen met zijn echtgenote Rebecca Polak – Zwart. Enkele maanden eerder had hij zijn vijftigste verjaardag gevierd.
Een dag later werd daar ook hun dochter Mietje Boesman – Polak vergast. Hiervoor was ze zwanger vanuit het ziekenhuis afgevoerd naar het concentratiekamp, waar ook haar man Abraham Moesman om het leven werd gebracht.
Louis van Praag
In december 1934 meldde het clubblad dat Louis van Praag zich als lid had gemeld, geboren op 22 oktober 1921 en wonend op de Zuidpolderstraat 46. In februari 1941 woonde hij in Amsterdam, de stad waar hij ook was geboren. Zijn beroep was stoffeerder.
Op 30 september 1942 werd hij vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als zijn vrouw en zijn zus. Ook zijn ouders, een broer en nog een zus werden daar vergast.
Samuel Trijtel
Samuel Trijtel was hulp in de fruithandel, geboren op 5 juni 1923. In maart 1938 werd hij lid, toen wonend op de 2e Weenastraat 19A. Tijdens de oorlog woonde hij met zijn gezin op de Almondestraat 17b.
Op 30 september 1942 werd hij vermoord in Auschwitz, samen met zijn hele gezin: vader, moeder en vijf kinderen.
Jacques van Gelderen
Van alle vermoorde Feyenoorders op 30 september 1942 was Jacques van Gelderen het enige slachtoffer in het concentratiekamp van Birkenau. Van Gelderen was handelsreiziger in papierwaren. Begin 1938 werd hij donateur, wonend op de Adrien Milderstraat 20 in Rotterdam.
Zijn hele gezin met vrouw en zoon werd afgevoerd vanaf hun toenmalige woonadres aan de Stationsweg 32 in Sliedrecht, waarbij Van Gelderen na aankomst als enige in leven werd gehouden voor het verrichten van dwangarbeid. Zijn overlijden werd vastgesteld op 30 september 1942.
Levie en Leendert Droomer
In mei 1935 was de inschrijving van Levie Droomer als donateur, wonend aan de Aert van Nesstraat 34A. Hij was groentekoopman. Zijn zoon Leendert werd in 1938 spelend lid bij Feyenoord, overigens op een vals adres.
Het gezin woonde in de oorlog aan Anna Paulownastraat 54A, vanwaar ze werden gedeporteerd. Vader, moeder en zoon Droomer, in die tijd student, werden allemaal op 30 september 1942 vermoord.
Herman de Vries
Als slager woonde Herman de Vries op de Vierambachtstraat 37A in Rotterdam. Zijn zus was getrouwd met Salomon Velleman, ook Feyenoorder.
Op 30 september 1942 werd hij vermoord in Auschwitz. Zijn beide zussen stierven in Sobibor.
Waardeer dit artikel!
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen