NieuwVoetbal

Op zoek naar tradities: sinds wanneer speelt het Belgische elftal in het rood?

Bij gebrek aan sport gaan we op zoek naar de herkomst van tradities. De bijnaam van het Belgisch voetbalelftal is de Rode Duivels. Maar sinds wanneer? Gratis artikel, maar donatie is welkom – onderaan deze pagina.

De Rode Duivels links, het Nederlands elftal rechts – op 26 april 1908

Het Belgische voetbalelftal heeft de bijnaam Rode Duivels, vanwege de shirts. Als eerste moeten we daarom weten wanneer dat rode tenue werd ingevoerd.

Volgens Belgische bronnen gebeurde dat op 29 april 1906 in een wedstrijd tegen het Nederlands elftal. En dat schreef ook de Nederlandse krant Algemeen Handelsblad in zijn wedstrijdverslag: ‘De Belgen waren gekleed in rood shirt met donkere broek terwijl de Hollanders het bekende witte hemd met nationalen band droegen.’ Tijdschrift  Sportkroniek schreef over ‘de roodgehemde voorhoede’.

‘Diables rouges’

De Belgen wonnen met 5-0. ‘Als een donderslag zal deze uitslag in Nederlandsche sportkringen ontvangen worden,’ meende De Telegraaf, ‘waardoor de nationale eer een lelijken schok heeft gekregen.’ De Belgen daarentegen voelden zich opperbest omdat ze een week eerder de Fransen ook al een sportief pak slaag hadden gegeven. In het tijdschrift La Vie Sportive schreef Pierre Walckiers zelfs over petit diables rouges, de kleine rode duivels – de eerste keer dat die bijnaam werd gebruikt.

Ook volgens een Nederlandse bron werd op 29 april 1906 voor het eerst gesproken over de Rode Duivels, maar dan met het verschil dat een Nederlander die bijnaam had verzonnen! Dagblad De Waarheid meende op 6 mei 1947 dat Kees van Hasselt dit had bedacht met een wanhopige kreet: “Dat zijn geen voetballers meer, maar rode duivels!”

Van Hasselt was toentertijd de leider van het Nederlands elftal, te vergelijken met de bondscoach van nu. Als hij inderdaad zoiets zou hebben gezegd, had dat vanwege zijn grote gezag meteen in de kranten en sportbladen moeten staan. Het Sportblad van 3 mei 1906 bijvoorbeeld had een bijzonder uitgebreid verslag over de wedstrijddag, inclusief voorbeschouwing, de reis naar het stadion, de receptie na afloop en een interview met de scheidsrechter.

Driewerf hoezee

De Nederlandse voetballeider werd in dit verslag opgevoerd nadat zijn spelers waren weggevaagd door de Belgen, sprekend op de receptie na afloop. ‘Toen kwam van Hasselt aan het woord die begon met de opmerking dat het moeilijk is te lachen als je kiespijn hebt. Hij wilde niet verhelen dat de strijd van heden een geduchte tegenslag voor hem was, doch zeide hij, er bleef een goede troost over en dat is het bezoek der overwinnaars van heden op 13 Mei te Rotterdam, waar ze ongetwijfeld een warme ontvangt zullen kunnen rekenen. En dan, zeide van Hasselt verder, de heeren weten ik geef niet gauw iets op en volgend jaar hopen we elkaar allemaal weer hier te ontmoeten. Met een driewerf hoezee voor Belgen, waarmede alle Hollanders instemde, eindigde hij.’ Kortom: geen woord over Rode Duivels.

Interessant is nog wel het verslag van de returnwedstrijd twee weken later. Nederland stortte in het slotkwartier volkomen in, vooral vanwege de hitte, waarbij een voorsprong van 2-0 werd verspeeld. In de 76e minuut werd het 2-1. ‘Dat bezielt de Belgen met een ongekend vuur,’ aldus Het Sportblad. ‘Ze spelen als duivels.’

Duivels, maar geen Rode Duivels. Het werd uiteindelijk 2-3.

Op zoek naar tradities: speelde Johan Cruijff altijd met nummer 14?

Op zoek naar tradities: sinds wanneer kennen de Olympische Spelen een openingsceremonie?

Op zoek naar merkwaardige tradities: sinds wanneer kijken we met het bord op schoot naar voetbal?

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.