Opgenomen in het Museum van Nederland: het Oranje-gevoel
In de vierde uitzending van het tv-programma Het Museum van Nederland is weer een sportobject in de collectie opgenomen: het plakboek van het WK voetbal van 1974. Er werden ook twee aanbiedingen afgewezen: de schoenen van Marco van Basten en het klootschieten.
Net tijdens mijn beoordeling van de schoenen van Marco van Basten brak ergens anders de pleuris uit
Het Oranje-gevoel
Robert Oomen leverde een voetbalplaatjesalbum van het WK voetbal van 1974. Dat heeft hij tijdens het evenement zelf bij elkaar gespaard, als jongen van acht jaar oud. Sindsdien ontwikkelde Oomen een liefde voor Panini-voetbalplaatjes, zodat hij van alle wereldkampioenschappen complete albums heeft. Alleen het WK van 1970 in Mexico ontbreekt in zijn collectie.
Voor Oomen staat dit object voor de wereldwijde populariteit van het Nederlandse voetbal in de jaren zeventig. “Wij gingen vroeger altijd in Spanje op vakantie, en na 1974 was je dan populair op de camping. Als je aankwam in een voetbalshirtje en een bal onder je arm was je het helemaal. Cruijff was God in Spanje. Dit WK heeft mijn jeugd mooier gemaakt. Ik mocht gratis op de trampoline, kreeg ijsjes.”
Dit object is opgenomen in de collectie, omdat dit symbool staat voor het ontstaan van het Oranje-gevoel bij het Nederlandse voetbal. Inmiddels beschouwen we dat als vanzelfsprekend, maar een kleine vijftig jaar geleden was hiervan nog geen enkele sprake. Het succes van Ajax, Feyenoord en Oranje in die tijd heeft dat veranderd.
De voetbalschoenen van Marco van Basten
Jos Lenssen bood voetbalschoenen van Marco van Basten aan, waarop hij zou hebben gespeeld tijdens het EK 1988 in West-Duitsland, het absolute hoogtepunt van het Nederlands elftal. Lenssen had die gekregen van Joop van Basten, de vader van Marco.
“Tot aan zijn overlijden had ik een jaar of vijftien een goed contact met Joop en kwam jaarlijks bij hem op de koffie. Altijd het vaste ritueel, een bezoekje aan de oude slaapkamer waar Marco in zijn jeugd sliep. Een voetbalpaleisje voor elke liefhebber, want de oude slaapkamer was een waar Van Basten-museumpje!”
Op woensdag 18 mei 2005 was Lenssen weer op bezoek. “Ik vroeg Joop of hij een brief aan Marco wilde geven. Daarin het verzoek of hij een keer oude voetbalschoenen voor me wilde bewaren om mijn unieke voetbalverzameling nog unieker te maken. Dit vertelde ik tegen Joop, waarop hij dit paar Cruijff-voetbalschoenen pakte en me overhandigde.”
Volgens Joop van Basten had zijn zoon hiermee in 1988 op het Europees Kampioenschap. “Welke wedstrijd of wedstrijden weet ik niet meer, maar hij heeft er wel op gespeeld. Je kunt begrijpen hoe blij ik was met de schoenen! Al bieden ze me 10.000 euro, dan nog doe ik ze niet weg.”
Het zijn prachtige schoenen van één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden, maar toch zijn die niet opgenomen in de collectie. Het is namelijk niet zeker of die inderdaad op het EK zijn gedragen. Als daarvan bewijs kan komen, worden ze alsnog opgenomen.
Ook is het mogelijk om zelf een stem uit te brengen om deze objecten alsnog op te nemen – hier. In dat geval wordt mijn beslissing ongedaan gemaakt.
Klootschieten
Harol Dolleman is voorzitter van de Achterhoekse Klootschiet Federatie. Zelf is hij al heel lang beoefenaar van deze sport, die maar weinig bekendheid heeft buiten de gebieden waar dit wordt beoefend, vooral in het oosten van het land. Het is in ieder geval één van de oudste sporten van ons land met meldingen vanaf de veertiende eeuw.
In 1988 werd Dolleman Europees Kampioen bij de jeugd, waarvan hij de trofee aanbod om op te nemen in de collectie. Het is een mooi object, dat een grotendeels onbekende sport belicht. Het is toch niet opgenomen, omdat het weer te weinig zegt over Nederland in het algemeen.
De objecten worden opgenomen in de categorie ‘Nederland in beweging’. Vanaf deze maand is het Museum van Nederland geopend voor publiek in de Kunsthal in Rotterdam – corona volente.
Opgenomen in het Museum van Nederland: de Knetemann-fiets en het Elfstedenkruisje
Opgenomen in het Museum van Nederland: de Knetemann-fiets en het Elfstedenkruisje
Opgenomen in het Museum van Nederland: de Knetemann-fiets en het Elfstedenkruisje