Beeld en geluidNieuwVoetbal

Opnieuw kijken: de eerste sportdocumentaire op de Nederlandse tv

Op 10 augustus 1960 zond de V.P.R.O de eerste sportdocumentaire op de Nederlandse tv uit. Herman Kuiphof sprak hierin onder meer met Beb Bakhuys en Eddy Pieters-Graafland. Nu weer te zien op Sportgeschiedenis!

Herman Kuiphof is een vergeten maker van sportdocumentaires. In 1960 bracht hij voor de V.P.R.O. dit genre naar tv met zijn programma Achter de Sportprestatie. Eddy Pieters-Graafland kwam aan het woord, net als Bep Bakhuys en professor J. Linschoten. Het was het begin van een serie sportdocumentaires op de Nederlandse tv, waarin aandacht werd besteed aan sporters als Abe Lenstra, Coen Moulijn en Tom Okker.

Desondanks ontwikkelde het genre van sportdocumentaire zich daarna amper. Er waren enkele uitzonderingen als Bob Bremer en Ruud ter Weijden voor de AVRO, Trino Folthuis voor de VPRO en Maarten de Vos met een film over Johan Cruijff, maar veel meer gebeurde er niet met achtergrondreportages over sport. Pas in 1997 zorgde Wilfried de Jong voor een nieuwe impuls met het programma Sportpaleis De Jong.

Opvallend was de rol van de V.P.R.O/VPRO in de ontwikkeling van de Nederlandse sportdocumentaire op tv – eerst mét puntjes, daarna zonder. “Het had te maken met die rare dominees, die bij de V.P.R.O. aan het roer stonden,” verklaarde Marnix Koolhaas in 2012 de vrije rol van Herman Kuiphof. “Het was de omroep van het verhaal. TV kregen ze in die tijd in de schoot geworpen en ze moesten die zendtijd vullen.” Kuiphof werkte in 1960 al bij de gids van de V.P.R.O. en kreeg toen de uitnodiging om die sportprogramma’s te maken. Hij zou dat enkele jaren blijven doen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Advertentie

Reserveer bij bol.com