NieuwVoetbal

Oproep aan KNVB: géén WK voetbal in Qatar

Marianne van Leeuwen heeft in het Olympisch Stadion een petitie in ontvangst genomen om het WK voetbal vanuit Qatar te verplaatsen, als directeur betaald voetbal van de KNVB. Als voetballiefhebbers maken we ons grote zorgen over onze sport, zo zei ik tijdens de overhandiging.

Freek de Jonge en Marianne van Leeuwen, eigen foto, overname toegestaan

De FIFA is verdwaald.

Vier jaar geleden was het WK in Rusland. Het evenement werd gebruikt voor sportswashing, het schoonwassen van een misdadig regime.

In Oekraïne is nu wel duidelijk hoe gevaarlijk dat is en waar dat toe kan leiden. De voetbalwereld heeft Rusland daarom uitgesloten. Het Nederlands vrouwenelftal zal ook niet spelen tegen Belarus. De voetbalwereld lijkt de afgelopen maand iets te hebben geleerd.

Maar ook weer niet. Dit jaar is het WK tenslotte in Qatar, dat wéér gebruikt wordt voor sportswashing.

Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn er duizenden doden gevallen, maar dat moet schoongewassen worden door het WK. Al die ervaringen die we hebben opgedaan met Rusland kunnen er toch niet voor zorgen dat deze voorbereidingen gewoon doorgaan. Ook bondscoach Louis van Gaal heeft zich daarover uitgesproken.

En zo is de FIFA verdwaald, ergens tussen Rusland en Qatar. Als voetballiefhebbers willen we daar zo snel mogelijk weg.

In de afgelopen tijd zijn er daarom op verschillende plekken handtekeningen verzameld om het WK alsnog vanuit Qatar te verplaatsen. Het comité Cancel Qatar heeft dat gedaan, Freek de Jonge, Matthijs de Jong, Tim Blank en het voetbalblad Panenka.

We hebben er 20.000 opgehaald, die we symbolisch op het veld overhandigen aan de KNVB. Al die ondertekenaars willen dat de KNVB zich ook hiervoor hardmaakt, dat er geen wereldkampioenschap is op een massagraf.

Die oproep voor verplaatsing doen we al jaren en nu dus opnieuw, vlak vóór de loting in Qatar. Het is namelijk heel belangrijk dat de wereld weet wat er aan de hand is in met dit wereldkampioenschap. Dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Het kan namelijk zomaar opnieuw gebeuren, omdat Qatar ook belangstelling heeft om de Olympische Zomerspelen van 2036 te organiseren. Als het WK voetbal dit jaar voor Qatar een succes wordt, groeit de kans dat dit nog gaat lukken ook. Dan vallen er over veertien jaar weer duizenden arbeiders van de steigers.

Dat willen we niet en zo is het extra belangrijk dat we daar nu al de aandacht op vestigen. De internationale sportwereld moet dat nu al onder ogen zien, want anders verdwalen we opnieuw. We zijn dus niet heel laat met onze petitie, maar ontzettend vroeg.

Daarom gaan we ook hierna door met acties om dit WK te verplaatsen. Op 3 juni is België – Nederland en daarom volgt er dan ook een gezamenlijke actie met de Belgen. In de week daarvoor verschijnt ons boek Nooit meer Qatar, met als ondertitel Als ik de baas zou zijn van de FIFA. We zoeken hierin uit hoe de FIFA zo verdwaald is geraakt. En of dit eerder is gebeurd. We werken samen met Belgische voetbaljournalisten.

Het belangrijkste deel van dit boek maken we samen met voetbalsupporters. We praten met hun over de toekomst van hun geliefde sport. Wat zouden zij doen als zij de baas zouden zijn van de FIFA? Niet alleen maar zeggen wat er fout is, maar gezamenlijk zoeken naar een betere voetbalwereld.

Want voetbal is veel te mooi om alleen aan de FIFA over te laten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.