Oproep: Alkmaar moet straten vernoemen naar de eerste vrouwelijke scheidsrechters
Er zijn te weinig straatnamen die verwijzen naar belangrijke vrouwen. In Alkmaar is er een oproep gedaan, die verwijst naar de bijzondere voetbalgeschiedenis van die stad.
Ineke Boom, Klaziena Laan en Nel Rentenaar
Els Knaapen werkt voor Dijkstra & Evenblij ter plekke, dat elke zondag op NPO Radio 1 vanaf een ander locatie wordt uitgezonden. In haar vaste rubriek Meer Vrouw op Straat zoekt ze naar belangrijke vrouwen uit de plaats van uitzending, die wel een straatnaam verdienen. ‘In de meeste plaatsen moet je met een vergrootglas zoeken naar de straten die naar vrouwen zijn vernoemd. Dat is niet meer van deze tijd.’
Zo zijn er al een aantal sportvrouwen besproken, zoals wielrenster Anneke van Doesburg uit Altena, judoka Angelique Seriese uit Moerdijk en zwemster Ada Kok in Zaandam. In het geval van schaatster Gonne Donker is het in Ilpendam inmiddels al gelukt om zo’n vernoeming voor elkaar te krijgen.
Alkmaar
De uitzending van 16 maart was in Alkmaar, waar Knaapen maar liefst drie vrouwen tegelijk voordroeg voor een vernoeming. Ineke Boom, Klaziena Laan en Nel Rentenaar kwamen in 1961 in die stad in actie als scheidsrechter op een jeugdvoetbaltoernooi. Dat was niet alleen voor Nederland volkomen nieuw, maar voor het internationale voetbal. Dit drietal zorgde dus voor een wereldprimeur.
Hun debuut sloeg in als een bom, waarna de KNVB-afdeling Noord-Holland in het jaar daarop nog eens meer dan dertig vrouwelijke scheidsrechters heeft opgeleid. Tot woede van Toon Schröder als de nationale KNVB-voorzitter, die principieel tegenstander was van de vrouw in het voetbal. Na een strijd van meer dan een jaar erkende de voetbalbond de vrouwelijke scheidsrechter. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld, waar vrouwen lid konden worden van de voetbalbond.
Volgens Knaapen verdienen Boom, Laan en Rentenaar daarmee een eigen straatnaam. In een reactie zei burgemeester Anja Schouten daar de regels hiervoor streng zijn en dat een persoon minstens tien jaar moet zijn overleden (behalve leden van het Koningshuis natuurlijk).
Laan is vorig jaar overleden. Boom en Rentenaar leven gelukkig nog. In dat geval kan de gemeente Alkmaar alsnog kiezen voor Maartje Steenbakker – Krijger, die in het seizoen 1961-1962 bij de eerste groep van vrouwelijke scheidsrechters hoorde. Zij werd zelfs een nationale bekendheid. Steenbakker – Krijger kwam weliswaar uit Wormerveer, maar dat maakt allemaal niet zoveel uit. Het was tenslotte aan het werk in Alkmaar te danken dat zij scheidsrechter kon worden.
Zij is overleden op 29 december 2017. Daarom kan de burgemeester van Alkmaar op 29 december 2027 de Maartje Steenbakker – Krijgerstraat openen.