NieuwVoetbal

Oproep: info gezocht over Groninger voetballers in Nederlands-Indië

Niet alleen in Nederland zelf, maar ook in voormalig Nederlands-Indië kwamen voetballers om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook naar deze informatie zijn we op zoek, in samenwerking met de Groninger Archieven. 

Frans Hartgers. Foto via de Beeldbank van de Groninger Archieven. 

De meeste voetballers op het KNVB-oorlogsmonument kwamen in Europa om het leven. Ver van huis vonden zij de dood in concentratiekampen, fabrieken of op het slagveld. Een vergeten groep zijn de voetballeden uit Nederlands-Indië en Frans Hartgers is daar een van.

Hartgers was lid van Be Quick 1887 uit Groningen en woonde tijdens de inval van de Japanners in Nederlands-Indië met zijn gezin. In 1931 speelde hij zijn laatste wedstrijd in Nederland als een geliefde aanvaller van zijn elftal.

Hij werd vervolgens gevangengenomen en tewerkgesteld in Thailand. Hartgers moest aan het werk bij de beruchte Birmaspoorweg. Op 14 november 1943 kwam hij daar om het leven.

Tips, reacties en vragen kunnen hier.

De complete lijst van omgekomen voetballers uit de provincie Groningen staat hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.