Voetbal

Oudste voetbalbeker van Nederland te zien in Wageningen

De Wageningse voetbalclub GVC heeft een voetbalbeker uit 1896 onthuld – volgens eigen zeggen de oudste in ons land. Na een zwerftocht van meer dan honderd jaar heeft deze trofee eindelijk een mooie plaats.

In 1902 won Victoria uit Wageningen voor de derde opeenvolgende keer het kampioenschap van het Oosten en ontving daarom een zilveren beker. De club mocht die houden vanwege die derde titel op rij.

De eerste winnaar hiervan was Vitesse in 1896, wiens naam staat gegraveerd in die bokaal. Dat is dan meteen het bewijs dat die uit dat jaar stamt. Na zes jaar kwam die dus definitief in Wageningen, bij de club die inmiddels is overgegaan in GVC.

Deze bokaal werd de Bussey-beker genoemd, beschikbaar gesteld door de Londense firma Bussey & Co. In Arnhem werd die vertegenwoordigd door Bosch, Zijlstra & Rupp, een bedrijf dat al in 1895 werd genoemd in Nederlandse kranten en sportbladen.

‘Na in de oorlog begraven te zijn geweest in de tuin van een restaurant,’ meldt het persbericht van GVC, ‘jarenlang bij een erelid op de slaapkamer te hebben gestaan en talloze andere omzwervingen krijgt deze beker een mooie nieuwe plek waardoor hij weer zichtbaar is voor alle Wageningse en Nederlandse voetballiefhebbers.’

Sinds deze week is dit bijzondere object te zien op universitair sportcentrum De Bongerd als oudste voetbalbeker van Nederland.

Sportalbum 1898

Victoria was in 1898 overigens één van de clubs, die meedeed aan het Sportalbum dat namens de Nederlandse sport werd overhandigd aan koningin Wilhelmina. Kijk maar:

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.