NieuwVoetbal

Pierre Massy kreeg als eerste Nederlandse voetballer een standbeeld

FC Groningen gaat een standbeeld plaatsen van Martin Koeman. Het eerste standbeeld voor een voetballer staat al sinds 1967 in Roermond. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie stellen we wel op prijs.

Het standbeeld van Pierre Massy. Foto van FaceMePLS – Flickr, CC BY 2.0 via Wikicommons

Meteen nadat Feyenoord kampioen was geworden kreeg Giovanni van Bronckhorst een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. Sarina Wiegman wordt de eerste vrouwelijke voetballer met dit eerbetoon. En nu wordt Martin Koeman dus vereeuwigd.

Om het een beetje bij te houden moet je kijken op  The World Football Statue Database. Dan zie je dat veruit de meeste beelden bij de KNVB staan: het Elftal van de Eeuw met bondscoach Rinus Michels.

Pierre Massy

De eerste voetballer die op deze manier werd geëerd is waarschijnlijk meteen de minst bekende, in ieder geval buiten Limburg. In 1967 werd in Roermond een standbeeld onthuld van Pierre Massy (1900 – 1958). ‘Een voetballer van de Roermondse voetbalclub RFC,’ aldus Het Algemeen Handelsblad van 22 mei 1967, die in de jaren twintig excelleerde op de Nederlandse voetbalvelden.’ Massy speelde twaalf maal in het Nederlands elftal, met de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam als afscheid.

 

Een special actiecomité had voor dit eerbetoon gezorgd, vervolgde de krant. ‘Hij was de man, die in de dagen dat de Limburgse voetballers werden beschouwd als een stelletje ongevaarlijke idioten die achter een bal aanliepen, er voor zorgde dat het Limburgse voetbal in hoger aanzien kwam.’ De voorzitter van dit comité, tevens voorzitter van RFC, was T. Dumoulin. In dezelfde stad is ook een straat naar hem vernoemd.

Het beeldje is bijna één meter hoog en werd in brons gegoten door beeldhouwer Dolf Wong Lun Hing. De onthulling was op 16 augustus 1967; in 2010 werd het herplaatst naar de Neerstraat waar de voetballer een sigarenzaak had.

 

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.