NieuwVoetbal

Pierre Massy kreeg als eerste Nederlandse voetballer een standbeeld

Dankzij het beeld van de Olympische Groet in Amsterdam is het de Nederlandse sportwereld nu ook opgevallen dat er een discussie is over standbeelden. Het eerste standbeeld voor een voetballer staat al in sinds 1967 in Roermond. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie hou je ons werk mogelijk – onderaan deze pagina. 

Bert van Marwijk onthulde in 2010 dit beeld van Pierre Massy nadat dit was verplaatst. Compleet filmpje hieronder. 

Meteen nadat Feyenoord kampioen was geworden kreeg Giovanni van Bronckhorst een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. De onthulling was nog niet geweest of er volgde een oproep om Dirk Kuyt op dezelfde manier te eren. Daarna kreeg Dennis Bergkamp een beeld bij de KNVB. Sarina Wiegman wordt de eerste vrouwelijke voetballer met dit eerbetoon.

Om het een beetje bij te houden moet je kijken op  The World Football Statue Database. Dan zie je dat veruit de meeste beelden bij de KNVB staan: het Elftal van de Eeuw met bondscoach Rinus Michels.

Pierre Massy

De eerste voetballer die op deze manier werd geëerd is waarschijnlijk meteen de minst bekende, in ieder geval buiten Limburg. In 1967 werd in Roermond een standbeeld onthuld van Pierre Massy (1900 – 1958). ‘Een voetballer van de Roermondse voetbalclub RFC,’ aldus Het Algemeen Handelsblad van 22 mei 1967, die in de jaren twintig excelleerde op de Nederlandse voetbalvelden.’ Massy speelde twaalf maal in het Nederlands elftal, met de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam als afscheid.

Een special actiecomité had voor dit eerbetoon gezorgd, vervolgde de krant. ‘Hij was de man, die in de dagen dat de Limburgse voetballers werden beschouwd als een stelletje ongevaarlijke idioten die achter een bal aanliepen, er voor zorgde dat het Limburgse voetbal in hoger aanzien kwam.’ De voorzitter van dit comité, tevens voorzitter van RFC, was T. Dumoulin. In dezelfde stad is ook een straat naar hem vernoemd.

Het beeldje is bijna één meter hoog en werd in brons gegoten door beeldhouwer Dolf Wong Lun Hing. De onthulling was op 16 augustus 1967; in 2010 werd het herplaatst naar de Neerstraat waar de voetballer een sigarenzaak had.

In 2017 plaatste de Bosatlas van het Nederlandse voetbal onderstaand overzicht – inmiddels alweer wat achterhaald. Het is nog wel het beste plaatje dat we hiervan hebben.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.