NieuwVoetbal

Politieacties bij voetbalwedstrijden

De politie overweegt acties te voeren tijdens Feyenoord – Ajax zondagmiddag. Zulke protesten tijdens voetbalwedstrijden zijn al eens eerder voorgekomen in de Nederlandse stadions.

Politieactie in het Olympisch Stadion in 1987

In oktober 1983 kondigde politiepersoneel aan tijdens de voetbalinterland Nederland – Spanje van 16 november in De Kuip acties te gaan voeren na overleg over de ambtenarensalarissen. Er werd gedreigd met een verkeerschaos rond het stadion. Op 15 november werd een eerste akkoord bereikt met de minister, zodat dit protest niet meer nodig was.

Pamfletten uit de lucht

Ook in 1987 gebruikten protesterende politiemensen de stadions. Een week voor de wedstrijd van Ajax tegen HSV van 4 november 1987 kondigden agenten aan zich in het Olympisch Stadion te laten horen. Ze wilden onder meer enkele duizenden pamfletten vanuit een vliegtuig in het stadion gooien, maar dat mislukte, omdat de papiertjes vooral buiten rondslingerden. “Toen de piloot dat bemerkte”, zei de politie na afloop, “zijn ze er maar mee opgehouden.”

Minister Van Dijk van Binnenlandse Zaken was het aanvankelijk niet eens met de aangekondigde acties in het stadion, en sprak zich in de Tweede Kamer hiertegen uit. Na afloop was hij echter vol lof.

Aanvankelijk wilde de politie ook nog het werk neerleggen tijdens Ajax – HSV, maar zag hier toch vanaf. Een week eerder was namelijk een bom ontploft bij Nederland – Cyprus. Dat er niet werd gestaakt tijdens die wedstrijd werd 26 Duitse supporters (en één Nederlandse) snel duidelijk: voor aanvang werden ze opgepakt wegens openlijke geweldpleging en wapenbezit.

Ook op 12 november 1987 kwamen de agenten in actie tijdens een voetbalwedstrijd. Vlak voor aanvang van PEC Zwolle – FC Den Haag verlieten alle geüniformeerde agenten het stadion om na drie minuten terug te keren.

Estafettestakingen

In november 1995 richtten de agenten zich wederom op het voetbal. Door estafettestakingen werd de doorgang van de wedstrijden FC Twente – Vitesse, Feyenoord – NAC en Willem II – Ajax bedreigd. De laatste twee wedstrijden werden daarom verboden. “Chaos, veldslagen en gewonden”, aldus de gemeente Rotterdam over wat er zou gebeuren als de pot gewoon was doorgegaan. De KNVB was teleurgesteld: “De uitstraling naar het buitenland is heel slecht.”

En ook in het seizoen 2007/8 werd de Eredivisie verstoord vanwege aangekondigde politieacties, onder meer bij de toppers Ajax-PSV en Feyenoord-AZ.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.