NieuwVoetbal

Precies 125 jaar na de eerste kampioenswedstrijd in het Nederlandse voetbal ruilen Vitesse en RAP eindelijk hun shirtjes

Op 24 april 1898 speelden Vitesse uit Arnhem en RAP uit Amsterdam voor het eerste officiële landskampioenschap in het Nederlandse voetbal. Dat gebeurde op neutraal terrein van Hercules in Utrecht. Precies 125 jaar later keren de clubs van 1898 terug naar Hercules om dit bijzondere voetbaljubileum te vieren.

Vitesse in 1897. Foto via het Gelders Archief

Het voetbalseizoen 1897/1898 is het eerste dat werd afgesloten met een officiële finale tussen de afdelingskampioen uit het Westen tegen de afdelingskampioen uit het Oosten. De strijd ging om het kampioenschap van Nederland, een nieuwe stap in de ontwikkeling van het voetbal.

Deze wedstrijd tussen RAP uit Amsterdam en Vitesse uit Arnhem werd gespeeld op het terrein van Hercules uit Utrecht. De Amsterdammers wonnen, die daarmee de eerste landskampioenen van het Nederlandse voetbal waren.

Terug naar Utrecht

Het Nederlandse kampioenschap bestaat daarmee dus 125 jaar, wat een heel bijzonder jubileum is. Er staat alleen niemand bij stil en zo lijkt het er steeds meer op dat Feyenoord de kampioen wordt van het jubileumjaar dat niemand viert.

RAP en Vitesse bestaan in 2023 gelukkig nog steeds, net als Hercules als gastheer van 1898, ook al is het op een andere locatie. Op mijn initiatief keren zij maandag 24 april terug naar Hercules als de finalisten van 1898. Op deze manier is er toch nog een feestje vanwege het 125-jarige bestaan van het Nederlandse voetbalkampioenschap.

Het heeft te maken met mijn nieuwe boek De gele kaart van Neeskens waarin ik aandacht besteed aan dit eerste nationale kampioenschap. Het is één van de 111 verhalen over primeurs en ijkpunten in het Nederlandse voetbal, naast de eerste bondscoach, de eerste Surinaamse speler in Nederland en de eerste vrouwelijke scheidsrechter – om maar eens wat te noemen.

24 april, 14 uur

De bijeenkomst van 24 april begint om 14 uur op de middenstip van Hercules – tot op de minuut exact 125 jaar nadat de spelers van Vitesse en RAP hun kleedkamers verlieten voor de kampioensfinale. De huidige vertegenwoordigers van deze clubs zullen dan officieel hun shirtjes ruilen, omdat dit in 1898 niet is gebeurd. Dan is dat tenminste ook eens afgehandeld.

In de bestuurskamer van Hercules wordt daarna verteld over de kampioenswedstrijd van 1898. Vitesse en RAP lichten toe wie de spelers van toen waren. Remco Neu heeft origineel materiaal uit die tijd. Tot slot overhandig ik mijn boek aan de finalisten en gastheer van 1898.

Deze bijeenkomst is besloten, maar bij eventuele belangstelling hoor ik het graag – hier.

Liveblog 24 april 1898

Voor de thuisblijvers verzorg ik vanaf 14 uur een liveblog via Twitter alsof het 24 april 1898 is. Daarvoor worden de originele verslagen van deze wedstrijd gebruikt, die in dagen daarna in de Nederlandse kranten en tijdschriften verschenen. Zo maken we de wedstrijd weer mee alsof we zelf bij zijn.

Een voorbeeld:

1-0! Na ruim een half uur breekt daar eindelijk het eerste groote gejuich los. De bal ligt in het net na eene mooie rush van R.A.P.’s rechtervleugel. De bal wordt gecenterd, waar Hisgen op zijne post is en met een schuiver de leiding aan Amsterdam bezorgt.

En natuurlijk is mijn boek nu al te bestellen: hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.