NieuwVoetbal

Precies 65 jaar geleden scoorde Henk Schouten van Feyenoord negen keer in één wedstrijd

Op 2 april 1956 won Feyenoord met 11-4 van De Volewijckers. Henk Schouten scoorde negen keer, nog steeds een record.

Precies 65 jaar geleden speelde Feyenoord een thuiswedstrijd tegen De Volewijckers uit Amsterdam-Noord. De Rotterdammers wonnen met maar liefst 11-4. ‘Een uitslag als die 11—4, waarmee Feyenoord De Volewijckers naar de kleedkamers toestuurde, is seizoenenlang niet voorgekomen,’ schreef Sportkroniek in zijn verslag. ‘Niet in de hoogste regionen, althans.’ Aan het eind had het thuispubliek een nieuwe yell verzonnen: “Twaalf ! Twaalf…!!”

Henk Schouten maakte binnen 13 minuten al zijn eerste hattrick. De volgende drieklapper volgde tussen de 23e en 33e minuut, waardoor Feyenoord toen al voorstond met 7-0, óók door een doelpunt van Tinus Bosselaar. ‘Het pleit voor de Volewijckers, dat ze toen niet uit pure wanhoop het veld zijn uitgelopen,’ vond Sportkroniek. Sterker: voor rust scoorden de Amsterdammers ook drie keer.

Tien doelpunten in één helft…

Scorebord

Ook in de tweede helft scoorde Schouten nog drie keer, waarmee zijn totaal op negen kwam. Een twaalfde doelpunt van Feyenoord werd afgekeurd, ondanks de nieuwe yell van de Feyenoord-supporters. Het scorebord kon het inmiddels allang niet meer bijhouden, want dat was niet gebouwd voor een uitslag met dubbele cijfers.

Precies 65 jaar later heeft Schouten nog steeds het record van meeste goals in één wedstrijd op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Niet binnen de Eredivisie trouwens, want die ging pas een half jaar later van start.

Henk Schouten is in 2018 overleden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.