NieuwVoetbal

Precies 75 jaar geleden werd in Eindhoven de eerste voetbalschool van Nederland geopend

Op 6 januari 1948 werd de eerste voetbalschool van Nederland geopend, naar een idee van Naud van der Ven van Willem II. 

Foto via het Stadsarchief Amsterdam

België had eerder een voetbalschool dan Nederland. Na een reeks pijnlijke nederlagen van het nationale elftal in 1927 was nog in hetzelfde jaar bij Antwerp F.C. de oprichting van de eerste instelling. ‘Men hoopt dat dit voorbeeld zal gevolgd worden door het meerendeel der Belgische clubs en dat aldus binnen enkele jaren de vruchten hiervan zullen geplukt worden’, zo schreef het Algemeen Handelsblad.

Het duurde maar liefst 21 jaar voordat dit verschijnsel naar Nederland overwoei. Het was een idee van Naud van der Ven, bestuurslid en mental coach van Willem II, zo blijkt uit de Sportkroniek van 22 september 1947. “Reeds jaren loop ik met plannen rond om een voetbalschool op te richten. Zoiets als in de geest van België, maar dan geschikt gemaakt voor Nederland.”

Hij wilde voetballessen ontwikkelen voor elftallen van diverse verenigingen, onder de verantwoordelijkheid van de KNVB in Noord-Brabant. “De lessen zullen een half jaar lang worden gegeven, twee avonden per week, door een gediplomeerde trainer. Zowel theorie als praktijk zullen worden onderwezen, zomede opvoedkunde en spelregelkennis.”

Op 6 januari 1948 werd zo in Eindhoven de eerste voetbalschool van Nederland geopend. Brabantia, Eindhoven, Geldrop, RPC, Una, Veloc, Woensel en WVVZ stuurden hun beste spelers voor deze unieke opleiding. In april kwam zelfs Karel Lotsy langs, voorzitter van de KNVB, voor een lezing.

Van der Ven liep alleen te ver vooruit op zijn tijd, nog voor de invoering van het profvoetbal. Sport mocht niet al te serieus worden genomen. Zo hield de voetbalschool het vermoedelijk maar een jaar vol, want daarna werd het stil in Sportkroniek. De volgende melding was pas in 1958, tien jaar later. Het Amsterdamse DWS opende toen zo’n instelling, maar dan vooral om de plaatselijke jeugd van de straat te houden.

Op 2 september 1964 trok Sittard nationale belangstelling met een professionele voetbalschool. Het bleek de doorbraak. In onze tijd zijn er volgens schattingen ongeveer 200 voetbalscholen, waarvan alleen al in Amsterdam minimaal tachtig.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.