Precies honderd jaar geleden maakte Puck van Heel zijn debuut bij Feyenoord
Op 23 september 1923 begon het nieuwe voetbalseizoen, waarin Feyenoord zijn eerste landstitel won. Sportgeschiedenis volgt dit het hele jaar door. In de eerste wedstrijd maakte Puck van Heel zijn debuut.
Feyenoord is één van de grootste en meest invloedrijke voetbalclubs van Nederland. Het is daarom heel boeiend om een jaar lang terug te kijken op de eerste landstitel.
Dat was namelijk niet alleen een sportief hoogtepunt, maar voor Rotterdam ook een sportieve revolutie. De hegemonie van het traditionele Sparta was daarmee doorbroken. En in het nationale voetbal zelf was ook een sociale omwenteling gaande van elitesport naar volkssport, die door het kampioenschap van Feyenoord werd bevestigd. In dit seizoen werden dan ook de eerste Feyenoorders voor Oranje opgeroepen, die niet al te aardig werden ontvangen door de ervaren internationals van hoge komaf.
Het voetbal zag er honderd jaar geleden dus heel anders uit. Oude en traditionele clubs als HFC en HVV waren nog zeer invloedrijk. Feyenoord en Ajax speelden pas twee jaar hun onderlinge wedstrijden. De Kuip was er nog niet. We zullen het allemaal zien komend seizoen in deze lange terugblik.
Eerste speeldag Feyenoord
23 september 1923
Feyenoord – SVV 5-2 (0-2)
Rotterdam, Kromme Zandweg
Scheidsrechter: Job Mutters
Scoreverloop:
0-1 Mulder
0-2 Mulder
1-2 Dijke
2-2 Van Heel
3-2 Pijl
4-2 Dijke
5-2 Pijl
Weber werd van het veld gestuurd wegens natrappen
Aantal toeschouwers: variërend van 3000 volgens Voorwaarts tot 5000 bij Het Volk.
De selectie
Dit waren de spelers van het seizoen 1923-1924:
Doel: Jo Vermeulen
Achter: Piet Notenboom en Kees van Dijke
Midden: Henk Zuidam, Bertus Bul en Cor van der Velde
Voor: Jan Petterson, Adriaan Koonings, Kees Pijl, Jaap Weber, Wim de Zeeuw
Reserve: Willem Visser, Kees Borremans en Puck van Heel
De competitie-indeling
Honderd jaar geleden waren er nog regionale competities, omdat de reisafstanden anders te groot werden. Voor een club uit Zuid-Limburg was het onmogelijk om op één dag heen en weer te reizen naar Groningen, wat andersom natuurlijk ook gold.
In het westen waren twee verschillende competities. Feyenoord was ingedeeld met Ajax, DFC, ’t Gooi, HFC, HVV, RCH, SVV, VOC en ZFC. De afdelingskampioen plaatste zich aan het eind van het seizoen voor de kampioenscompetitie tegen de andere afdelingskampioenen.
Het clubblad blikt vooruit
In september schreef clubblad De Feijenoorder: ‘De eerste inzet is Feyenoord—S. V. V. Laten we ons niet overschatten. „Houdt de voeten warm en het hoofd koel”, en dan hopen wij op vreugde in ons Feyenoordkamp, onder het motto „Laat het vaandel wapperen”.’
In deze kleine quote zien we al meteen dat de clubnaam op twee manieren werd geschreven: Feijenoord en Feyenoord. Honderd jaar geleden was er dus al een variant met een y.
Een maand later blikte het blad tevreden terug op de start van het nieuwe seizoen: ‘Met de sluiting van het Athletiek-seizoen valt de opening van het Voetbal-seizoen samen en het doet ons uiteraard heel veel genoegen dat die opening voor ons zoo gunstig is geweest. De eerste strijd ging tegen S. V. V., die met 5-2 verslagen werd, een uitstekend resultaat, vrij wat beter dan het begin van den strijd deed vermoeden, want dit begin was een groote teleurstelling. De tweede helft heeft ons echter duidelijk getoond dat „willen” „kunnen” beteekent en dat ook enthousiasme veel vermag.
Alhoewel grootendeels overbodig, kan het toch zijn nut hebben om onzen spelers nogmaals den raad te geven de techniek toch vooral op de juiste wijze door te voeren en steeds leering te trekken uit hetgeen de tegenpartij in haar spel vertoont. Voor de tegenpartij schuilt het gevaar, wat onze voorhoede betreft, vooral in de middenmoot. Dit is vanzelfsprekend bekend bij de tegenpartij, met het gevolg dat de betrokken spelers scherp bewaakt worden. Door het spel op de vleugelspelers te verdeelen ontstaat afleiding, waardoor de kansen afwisselend benut kunnen worden. Ook mag enthousiasme niet ontbreken.’
Leuk statistisch weetje, dat via Twitter werd opgemerkt: alle zeven doelpunten werden in hetzelfde doel gemaakt. Dat waren er tenslotte twee voor de rust en vijf erna. Dat is de enige keer dat dit is gebeurd in het stadion op de Kromme Zandweg.
Debuut Puck van Heel
Zoals hierboven al werd vermeld, zat Puck van Heel in dit kampioensseizoen op de reservebank van het eerste elftal. In de eerste wedstrijd van 23 september 1923 mocht hij meteen meedoen en scoorde zelfs. Van Heel groeide daarna uit tot één van de belangrijkste vooroorlogse voetballers van het land. Hij werd aanvoerder bij Feyenoord én het Nederlands elftal.
Daarmee maken we meteen een einde aan het onzinverhaal over Van Heel dat hij op 29 maart 1925 debuteerde in Oranje toen hij in het tweede elftal speelde. Anderhalf eerder had hij al voor het eerste gespeeld met nota bene een doelpunt.
Het bleef in dat seizoen weliswaar bij invalbeurten voor deze speler, maar hoe dan ook begon vandaag precies honderd geleden wel het tijdperk-Van Heel – één van de belangrijkste vooroorlogse Nederlandse voetballers.
Onduidelijke tussenstand
Voor Feyenoord was dit de eerste wedstrijd van het seizoen, waar Ajax, RCH, DFC en ’t Gooi een week eerder al hadden gespeeld. VOC en HFC hadden zelfs nog helemaal niet gespeeld. Hoe dan ook begon Ajax dramatisch met twee opeenvolgende nederlagen en stond zo dus onderaan.