NieuwVoetbal

Precies honderd jaar geleden werd Feyenoord voor de eerste keer kampioen

Op 6 april 1924 speelde Feyenoord gelijk in de uitwedstrijd tegen Ajax. Daarmee was de club voor de eerste kampioen geworden in de Eerste Klasse. Ajax was hier blij mee. 

Feyenoord had maar één punt nodig om voor de eerste keer de afdelingstitel te winnen in de Eerste Klasse, maar dat moest dan wel gebeuren in een uitwedstrijd tegen Ajax. De Amsterdammers hadden weliswaar een zeer matig seizoen gehad, maar juist tegen Feyenoord hadden ze eerder dat seizoen met 3-1 gewonnen.

De spanning liep hoog op in Rotterdam, omdat voor de eerste keer in acht jaar weer eens een club uit die stad kampioen kon worden. Dat Feyenoord hiervoor verantwoordelijk was, betekende niets minder dan een sportieve revolutie in de stad, waar Sparta decennialang de beste was geweest.

Ze waren in alles tegengesteld. Sparta was de oude club van de elite van de rijke kant van de rivier. Feyenoord was de nieuwe club van het volk van de achtergestelde kant van de rivier. Dat sprak de socialistische beweging in Rotterdam zo aan dat die besloot om een huldiging te organiseren voor de Feyenoorders. Maar dan moest er dus eerst nog wel een punt in Amsterdam worden behaald.

Achttiende speeldag

Ajax – Feyenoord 1-1 (1-0)

Amsterdam, Houten Stadion

Scheidsrechter: Hans Boekman

Toeschouwers: 8.200

Opstellingen

Ajax
De Boer
Pelser, Couton
Martens, Hassink, Rijnders
Hamel, Volkers, Brokmann, Rutte, De Natris (75. Delsen)

Feyenoord
Vermeulen
Bul, Van Dijke
Zuidam, Notenboom, Van der Velde (35. Visser)
Petterson, Koonings, Pijl, Weber, De Zeeuw

Scoreverloop

1-0 Frans Rutte

1-1 Kees Pijl

In veilige handen

Honderden Rotterdamse supporters zagen dat huh club al in de zesde minuut tegen een achterstand opliep, mede veroorzaakt door de zenuwen. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd die harder, omdat Feyenoord hoopte dat op die manier de Amsterdamse muur zou bezwijken. Zelfs de politie werd erbij gehaald om de verhitte sfeer bij de supporters onder controle te houden.

Kees Pijl zorgde in de 75e minuut voor de gewenste gelijkmaker, waarna Theo Brokmann van Ajax zo aardig was om een strafschop tegen de paal te schieten. Zo won Feyenoord voor de eerste keer in de clubgeschiedenis het kampioenschap in de Eerste Klasse, waarmee het zich had gekwalificeerd voor de strijd om het landskampioenschap.

‘Wij Ajacieden zijn met deze kampioen zeer tevreden,’ schreef Ajax Clubnieuws daarna, ‘omdat wij weten dat de belangen van de Westelijke eerste klasse bij Feijenoord in veilige handen zijn.’

De huldiging daarna werd een gebeurtenis zoals Rotterdam nooit eerder had meegemaakt. Daarover meer in een volgend verhaal.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.