NieuwVoetbal

Precies vijftig jaar geleden speelde NAC een thuiswedstrijd in de Kuip

Op 19 september 1973 speelde NAC tegen FC Magdeburg in de Europa Cup II. Er werd uitgeweken naar de Kuip, die bijna leeg bleef.

Een zeer leeg stadion bij NAC – FC Magdeburg. Foto Hans Peters via het Nationaal Archief

Eén van de sportieve hoogtepunten van NAC is het winnen van de KNVB-beker in 1973. Daarmee had de club zich geplaatst voor de Europa Cup II. FC Magdeburg uit de DDR was in de eerste ronde de tegenstander. In dat land hadden ze het trouwens niet over NAC, maar over Breda.

Nog voor de loting was er een afspraak gemaakt dat er in de Kuip zou worden gespeeld, omdat er in Breda geen beschikking was over stadionverlichting. Van het beroemde Avondje NAC had een halve eeuw geleden nog niemand gehoord.

Vooraf werd gehoopt op óf een zwakke tegenstander óf een hele grote club. In het eerste geval was er kans op een tweede ronde en in het tweede geval zou de Kuip goed gevuld zijn, wat prettig was voor de inkomsten.

Onder water

FC Magdeburg was geen van beide, reageerde NAC teleurgesteld, als sterke én onbekende naam. Er werd gehoopt op zo’n 20.000 toeschouwers, maar het werden er slechts 5881. Daar zaten dan weer wel twee complete orkesten bij, die de thuisploeg steunden.

Het veld was vreselijk, want dat stond zo’n beetje onder water. Het bleef 0-0, volgens NAC omdat het zware veld in het voordeel was geweest van FC Magdeburg, dat gewend was aan een fysiek spel.

De uitwedstrijd werd met 2-0 verloren. Twee jaar later werd er stadionverlichting aangelegd bij NAC, waarmee het Avondje NAC was geboren.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.