NieuwVoetbal

Precies zestig jaar geleden won Ajax zijn eerste Europese prijs in een vergeten finale

Ajax won zijn eerste grote internationale prijs nog vóór het debuut van Johan Cruijff. Dat gebeurde op 26 april 1962 in een finale tegen – nota bene – Feyenoord. Een reconstructie van een vergeten wedstrijd.

Ajax met de Intertoto. Foto Joop van Bilsen via Nationaal Archief 

Kenners van de Nederlandse sportgeschiedenis denken bij het jaartal 1962 en het Olympisch Stadion onmiddellijk aan de legendarische Europa Cup 1-finale tussen Real Madrid en Benfica. Vlak daarvoor werd op diezelfde locatie nóg een internationale voetbalfinale gespeeld.

Het ging om de Intertoto, die in 1961 voor de eerste keer werd georganiseerd. Het idee hierachter was dat kleinere Europese voetbalclubs extra inkomsten konden vergaren door het spelen van een internationale nacompetitie. En er kon op worden gegokt, wat ook weer extra geld opleverde. Elk land mocht maximaal vier clubs aanmelden. Aan het begin van de competitie begonnen 32 clubs uit acht landen, waarbij Nederland werd vertegenwoordigd door Ajax, Feyenoord, Sparta en VVV.

In maart 1962 naderde het toernooi zijn climax, waarbij zowel Feyenoord als Ajax een rol speelde. De Amsterdammers schakelden Slovan Bratislava uit in de halve finale. ‘Het is een alleszins verdiende overwinning geworden,’ schreef het Leidsch Dagblad, ‘waarin vooral Ko Prins met drie doelpunten een groot aandeel had.’ (Diezelfde Prins speelde twintig jaar later trouwens mee in de speelfilm ‘Escape to Victory’ met Sylvester Stallone en Pele in de hoofdrol.)

Een dag later plaatste Feyenoord zich voor de finale na winst op Banik Ostrava. ‘Het eindsignaal,’ zo hoorde hetzelfde dagblad, ‘ging bijna verloren in de orkaan van toejuichingen die de Feijenoordspelers ten deel viel.’ De eerste Intertoto-finale uit de geschiedenis was hiermee compleet Nederlands.

Loting

Het was toen nog niet duidelijk of de finale in het Olympisch Stadion of in de Kuip zou worden gespeeld, want daarvoor was eerst een loting nodig. ‘De Amsterdamse burgemeester Van Hall zal morgen ten aanzien van vertegenwoordigers van beide verenigingen een keuze doen uit twee mogelijkheden, ’aldus het Leidsch Dagblad van 7 april 1962. Dat werd dus Amsterdam.

Op 26 april zaten daar 50.000 toeschouwers voor een bijzonder spannende wedstrijd, waarin met name Sjaak Swart op dreef was. Bij rust was het 2-2, maar Ajax won uiteindelijk met 4-2. ‘De tienduizenden Ajax-supporters hebben er bijna hartkloppingen van gekregen, maar zij kunnen gerust zijn: de Intertoto-beker zal tenminste een jaar zijn plaatsje krijgen in de rijke Amsterdamsche prijzenkast.’

En zo won Ajax voor de eerste keer een Europese hoofdprijs in een duel met een andere Nederlandse club, maar werd desondanks vergeten. In het seizoen 2001-2002 speelden Feyenoord en PSV namelijk in de de kwartfinale van de UEFA Cup tegen elkaar, wat door veel sportjournalisten werd omschreven als de eerste Europese wedstrijd ooit tussen twee Nederlandse teams. Maar die geschiedenis begint dus echt in 1962, in het Olympisch Stadion.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.