NieuwVoetbal

Profvoetbal op de vrijdagavond was een idee van PEC Zwolle en KRO Brandpunt

De clubs uit de Eerste Divisie spelen tegenwoordig bijna allemaal op vrijdagavond. De eerste keer dat zo’n wedstrijd werd uitgezonden op tv was op 23 oktober 1987. PEC Zwolle had daarvoor een samenwerking geregeld met KRO Brandpunt.

Screenshots van de uitzending van KRO Brandpunt van 23 oktober 1987

Eind jaren tachtig kwam het zo nu en dan al voor dat eredivisiewedstrijden werden gespeeld op vrijdagavond. De thuiswedstrijd van VVV tegen Feyenoord van zaterdag 29 november 1987 bijvoorbeeld werd een dag vervroegd om te voorkomen dat de Sinterklaasverkoop in Venlo in gevaar zou komen.

PEC Zwolle besloot in die tijd echter om definitief te verhuizen naar de vrijdagavond, zo schreef Het Vrije Volk op 8 april 1987. Het was een idee om meer publiek te trekken in de regionale strijd om aandacht. “Die beslissing hebben we genomen,” zei manager Henk van Ginkel in De Telegraaf, “zodat de liefhebbers vrijdag na hun werk naar het voetbal kunnen. Het weekend kunnen ze dan andere dingen doen. Hier rond Zwolle zijn er twaalf top-zaterdagclubs en dan heb ik het nog niet eens over de vele afdelingsclubs. Die mensen gaan echt niet naar twee wedstrijden toe.”

Mooi meegenomen

Op 10 april 1987 plande de Zwolse club zo haar eerste vrijdagavondwedstrijd, tegen FC Den Haag. Er kwamen maar 2.000 mensen kijken. Met het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt werd daarna de afspraak gemaakt dat die op vrijdagavond de beelden zou uitzenden. “Natuurlijk mooi meegenomen, maar dat stond los van onze beslissing.”

De oudste melding van zo’n vrijdagavondwedstrijd op tv in het zoeksysteem van Beeld en Geluid is van 23 oktober 1987, van PEC Zwolle tegen FC Twente. “We gaan voetballen,” zoals Aad van den Heuvel het aankondigde. “En daar is ook aanwezig onze eigen Kees Jansma.” De bezoekers wonnen met 1-2.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.