Voetbal

PSV was de eerste Nederlandse club in de Europa Cup 1

De Europa Cup 1, als voorganger van de Champions League, bestaat sinds 1955. PSV was de eerste Nederlandse ploeg die hierin een wedstrijd speelde.

 

PSV was in 1955 de eerste Nederlandse club die speelde in Europa Cup 1, ondanks het feit dat het geen heersend landskampioen was. Algemeen Indisch Dagblad De Preangerbode: ‘De opzet van dit tournooi, waarvoor l’Equipe het initiatief heeft genomen maar waarvan de organisatie door de Europese Voetbal Federatie is overgenomen, was dat de landskampioenen er aan deel zouden nemen. De nationale bonden kregen echter de bevoegdheid eventueel een andere sterke ploeg aan te wijzen. Aangezien noch Willem II, de Nederlandse kampioen, noch N.A.C, als tweede geëindigd in de kampioenscompetitie, aan het tournooi wensten deel te nemen heeft de K.N.V.B. zich tot P.S.V. gewend, dat de uitnodiging aanvaard heeft.’

De ploeg werd gekoppeld aan Rapid Wenen. Op woensdag 21 september had PSV de uitwedstrijd; 1 november werd in Eindhoven gespeeld. Het werd maar liefst 6-1 voor de thuisploeg. Bij de rust stond het nog 1 —1 met een Nederlands doelpunt van middenvoor Piet Fransen.

Tien minuten na rust was het verzet van PSV gebroken. ‘De Nederlanders konden hun technische tekortkomingen gedurende een uur enigszins goedmaken door grote ijver en een uitstekende lichamelijke conditie,’ oordeelde De Telegraaf. ‘Toen de Weense voetbalmachine eenmaal goed op toeren was gekomen, bleek er echter geen houden meer aan.’ De verslaggever van Het Vrije Volk had met open mond gekeken: ‘De nederlaag is zwaar, het zij toegegeven, maar er is voetbal gespeeld, zoals men dat in Nederland van toerelftallen nimmer te zien krijgt.’

Voor de thuisblijvers was er nog een verrassing, want PSV en de Wereldomroep werkten samen om in het eigen stadion de radio-uitzending uit te zenden, waarin Dick van Rijn verslag deed van een groot deel van de wedstrijd. Er waren omstreeks tweeduizend PSV-supporters bij aanwezig.

Op 1 november won PSV de thuiswedstrijd met 1-0,  maar ook volgens de regels van 1955 was dat te weinig om door te gaan. Deze wedstrijd was rechtstreeks op de Nederlandse tv in een extra uitzending. De Telegraaf had het gewaardeerd: ‘Gistermiddag bracht de TV voor de sportliefhebbers een extra uitzending van de voetbalwedstrijd PSV- Rapid (Wenen). Mede door het goede commentaar van Aad van Leeuwen, maar ook door uitstekend camera-werk kon men de gehele wedstrijd en de moeizame zege van de Eindhovenaren op de Weense ploeg duidelijk volgen.’

Net als in de uitwedstrijd was Fransen de man van het Eindhovense doelpunt. Omdat Radid toch al in Nederland was, gingen ze een dag later ook nog even naar Groningen om daar met 3-1 een vriendschappelijke wedstrijd tegen GVAV te winnen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.