NieuwVoetbal

Quarantaine Interview met Roger Rossmeisl: Willem II en het pokkenvirus van 1951

In 1951 werd Tilburg van de buitenwereld afgesloten vanwege een zeer lokaal pokkenvirus. Zo mocht Willem II opeens geen voetbalwedstrijden meer spelen, net toen het in de laatste fase zat van de strijd om de landstitel. Een gesprek met Roger Rossmeisl, kenner van de Willem II-geschiedenis. Dit artikel is gratis, maar een bijdrage stellen we wel op prijs – onderaan deze pagina.

Willem II in 1951. Foto via de clubwebsite

Het internationale leven ligt volkomen stil. In 1951 gebeurde dit op zeer lokaal niveau in Tilburg, waar op 30 april, Koninginnedag, de zwarte pokken werd geconstateerd. De stad werd daarop geheel van de buitenwereld afgesloten.

Net de dag ervoor was Willem II afdelingskampioen geworden van de Eerste Klasse D, waarmee het zich geplaatst had voor de kampioenscompetitie tegen de andere afdelingskampioenen. Zo ging de strijd om de landstitel namelijk vóór de invoering van de Eredivisie in 1956. Deelname werd opeens vreselijk moeilijk.

Roger Rossmeisl is supporter van Willem II. Ook is hij goed op de hoogte van de clubgeschiedenis, onder meer als één van de auteurs van het boek Kampioenen ’14-’18 over voetbal in de Eerste Wereldoorlog – in deze tijd van quarantaine ideaal om te bestellen en te lezen. Via FaceTime sprak ik met hem over die periode, waarover hij schreef op de site van Willem II.

Rossmeisl zit hier voor de kampioensfoto van Willem II uit het seizoen 1915-16, nota bene vlak vóór de uitbraak van de Spaanse Griep, die het voetbal toen ook zwaar trof.

Door deze epidemie kwamen uiteindelijk twee mensen in Tilburg om het leven. Het jaar erna won Willem II wél de kampioenscompetitie.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.