Voetbal

Razzia’s in de Jodenbuurt, voetbal in De Meer

Op 23 februari 1941 speelde Ajax een thuiswedstrijd tegen Xerxes. Elders in de stad waren er razzia’s.

De Amsterdamse Jodenbuurt en het Ajax-stadion De Meer waren slechts een kilometer of vier van elkaar verwijderd, maar in 1941 was dat verschil veel groter dan een wandeling van drie kwartier. Terwijl Ajax een thuiswedstrijd speelde op 23 februari 1941 waren er razzia’s in de Jodenbuurt.

De Amsterdammers kregen het Rotterdamse Xerxes op bezoek, maar hadden geen kind aan hun tegenstanders. ‘Over alle linies was Ajax de meerdere over zijn tegenstanders,’ aldus De Tijd, ‘die behoudens een korte periode in het begin van den strijd vrijwel geen voet aan den grond kregen.

Nadat Ajax de leiding genomen had maakte Xerxes door rechtsbuiten Barzily gelijk. Direct daarop was het weer de beurt aan de thuisclub toen Bijl een vrijen schop van Loois langs van de Peppel kopte. Nog voor de rust profiteerde Brokman van een fout van den Xerxes-doelverdediger en scoorde Ajax’ derde doelpunt.

Voorpagina Revue der Sporten van 24 februari 1941

In de tweede helft was ‘t pleit al spoedig definitief beslist toen na 10 minuten Bijl goed doorzette en den stand op 4—1 bracht. Xerxes zakte volledig in elkaar en de Ajax-aanvallen volgden elkaar in regelmaat op. Bijl (2x), Hordijk, van Stoffelen, en Hordijk voerden den stand tot 9—1 op.’ Aldus De Tijd.

Onwetend van de situatie enkele kilometers verderop vierden de Amsterdammers hun overwinning. Twee dagen later begon de Februaristaking.

 

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.