BasketbalNieuwVoetbal

Rinus Michels was ook een hele goede basketballer

Op 9 februari 1928 werd Rinus Michels geboren, zowel met Ajax als het Nederlands elftal zeer succesvol als coach. Michels was ook een hele goede basketballer met zelfs een puntenrecord in één wedstrijd. Dit artikel lees je gratis en daarom vinden wij een donatie leuk – onderaan deze pagina.

Als voetbalcoach heeft Rinus Michels een onuitwisbare indruk gemaakt op het internationale voetbal. Aan het begin van zijn sportieve loopbaan viel hij echter ook al op in andere sporten, zoals basketbal.

Bert Hiddema schreef erover in zijn biografie van Michels. Zo had de auteur een gesprek met Piet Ouderland (1933 – 2017), die niet alleen bij Ajax en Oranje heeft gespeeld, maar ook in het nationale basketbalteam. “Die kon heel aardig basketballen,” zei Ouderland over Michels. “Ik kwam niet bij de bal als hij hem liet stuiteren. En hoog springen naar de baskets bij de rebound, een superatleet.”

Eind jaren veertig speelde Michels bij Ajax niet alleen in het voetbalteam, maar deed daar ook aan basketbal. In die tijd was het nog heel gebruikelijk dat er bij sportclubs aan verschillende sporten werd gedaan. Johan Cruijff bijvoorbeeld speelde in het Ajax-honkbalteam, net als zijn broer Henny.

Record

Jacob Bergsma is manager Topsportevenementen bij Topsport Amsterdam. In zijn vrije tijd staat hij bekend als basketbalstatisticus en in die hoedanigheid dook hij een opmerkelijk bericht op uit het communistische dagblad De Waarheid van 11 maart 1947. Het was een verslag van de hoofdstedelijke basketbalwedstrijd tussen Ajax en Famos, waar de ploeg van Michels al snel met een achterstand van 12-0 werd geconfronteerd.

Michels zuchtte eens diep, veroverde de bal en scoorde tien minuten aaneen aan de lopende band. Hij hield pas op toen Ajax met 22-12 leidde. ‘Het record doelpunten maken is waarschijnlijk maandagavond gebroken door den Ajacied Michels,’ aldus De Waarheid, ‘die in tien minuten twee en twintig doelpunten scoorde.’ Zo werd Ajax kampioen van de derde klasse.

Groningen

Vijf jaar later speelde Michels nog steeds in Amsterdam, maar inmiddels voor Herly. En met succes, want in maart 1952 werd hij opgenomen in het Amsterdamse jeugdteam.

Aan het einde van dat jaar verhuisde Michels naar Groningen vanwege de militaire dienst om daar te worden opgenomen door basketbalclub SMLO, voluit School Militaire Lichamelijke Opvoeding. Hij was toen al een bekende voetballer van Ajax, zo merkte Het Nieuwsblad van het Noorden op. Als spelverdeler had hij bij SMLO een grote rol en won met zijn team het regionale kampioenschap. De landstitel ging aan de neus van de militairen net voorbij vanwege een gebrek aan techniek, zo althans oordeelde De Volkskrant.

Het was meteen ook zo’n beetje de laatste keer dat Michels als basketballer in de krant stond, want daarna ging het alleen nog maar over zijn loopbaan als voetballer. Alleen op een ijskoude voetbalzondag in 1955 trok Michels nog een keer basketbalschoenen aan, samen met de andere voetballers van Ajax, die toen een thuiswedstrijd speelden tegen Enschede. Zo hadden de Amsterdammers meer grip op het bevroren voetbalveld dan hun tegenstanders.

Michels won die wedstrijd met 3-0 met één doelpunt via zijn hoofd. Dat was geen record, zoals in 1947, maar wel voldoende voor de winst.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.