NieuwVoetbal

Ronaldo is belangrijker dan Rembrandt

Cristiano Ronaldo heeft een aanbod van de Saoedische club Al Nassr om daar jaarlijks 200 miljoen euro te verdienen. Topvoetballers zijn tenslotte belangrijker dan de grootste kunstenaars uit de geschiedenis, zo merkte Job Cohen al in 2006.

We mogen rustig aannemen dat Rembrandt nooit gevoetbald heeft, althans niet in clubverband. Jammer, want nu hebben we geen gesigneerd shirt van deze kunstenaar.

Ronaldo

Voetbal is de grootste cultuur wereldwijd, zien we deze weken wel weer in Qatar. De beste spelers worden begeerd door de allerrijksten en de beste clubs worden gekocht door de allermachtigsten,

Dat geldt ook voor Ronaldo, die in de einddagen van zijn loopbaan vermoedelijk een overstap maakt naar Saoedi-Arabië. Hij wordt daarmee meteen een ambassadeur voor het land, dat het WK voetbal van 2030 wil organiseren. En dat is waarschijnlijk nog veel belangrijker dan wat hij als speler nog voor elkaar krijgt. Een voetballer van zijn topklasse opent namelijk deuren, die heel belangrijk zijn voor zijn nieuwe land.

Dat heeft Job Cohen in 2006 in ieder geval wel gemerkt als burgemeester van Amsterdam tijdens een bezoek van een stedelijke handelsdelegatie aan Beijing. Namens de sport was Ajax mee, waar voorzitter John Jaakke zijn kans greep tijdens een ontmoeting met burgemeester Wang Qishan van Peking. Hij stapte brutaal naar voren toen Cohen namens Amsterdam een originele ets van Rembrandt aan zijn Chinese collega schonk – niet bepaald een gering geschenk.

Jaakke onderbrak het gesprek tussen de burgemeesters en bood een gesigneerd Ajax-shirt aan. Meteen legde Wang Qishan de ets van Rembrandt aan de kant en negeerde Cohen volkomen. De Chinees bleek een groter fan van het Nederlandse voetbal dan van de Nederlandse kunst.

Stadion

De Amsterdamse burgemeester was verbluft: “Ik heb nog nooit meegemaakt hoe snel de belangstelling voor een Rembrandt verflauwde. Onmiddellijk ontstond een geanimeerd gesprek tussen de burgemeester en Jaakke, en het was volstrekt duidelijk waar de prioriteiten lagen.”

Deze combinatie van Amsterdamse bluf en onbeschoftheid had wel resultaat, want drie jaar later maakte Ajax bekend dat het een samenwerkingsverband was aangegaan met de Chinese voetbalbond. Weer tien jaar later werd in Guangzhou het Edwin van der Sar Stadion geopend.

Eén gesigneerd shirt van Ajax is dus meer waard dan een ets van Rembrandt. Op zijn beurt is Ronaldo weer veel meer waard dan een Ajax-shirt. En dat begrijpen ze in Saoedi-Arabië heel goed.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.