NieuwVoetbal

Ruim 2000 voetballers gedood in WO II: zoek in jouw regio naar hun namen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de KNVB meer dan 2000 leden door oorlogsgeweld. Precies 75 jaar na de Bevrijding plaats ik al deze namen online. Met een zoektool van LocalFocus kan je hierin zoeken per club of woonplaats. Deze tool is een vervolg op een interactieve kaart over het aantal omgekomen voetballers per plaats, eind vorig jaar gepubliceerd. Gratis artikel, maar een donatie voor ons werk wordt gewaardeerd, onderaan deze pagina.

Komende week staat ons land stil bij 75 jaar bevrijding. Daarom publiceerde ik eerder deze maand Door Wilskracht Zegevieren over sport in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens mijn onderzoek legde ik bestanden aan van duizenden oorlogsslachtoffers in de sport, onder meer bij het voetbal. Die namen zijn niet afgedrukt in het boek, want dat zou zestig pagina’s tekst worden. Ze worden nu wel online beschikbaar gesteld voor verder onderzoek. Het staat iedereen vrij om deze gegevens aan te vullen, zelf te gebruiken of om hiermee een eigen clubmonument te maken.

De namenlijst van omgekomen voetballers is gebaseerd op het oorlogsmonument van de KNVB uit 1949. Hierop staan ruim 2000 leden vermeld, van wie de gegevens door de clubs zelf waren aangeleverd. Deze dodenlijst is alleen niet online beschikbaar, waardoor het heel lastig is om te achterhalen welke voetballers uit de eigen regio op het monument staan vermeld. Met het zoeksysteem van Local Focus is het nu voor de eerste keer mogelijk om dat per plaats of per club uit te zoeken. Wie bijvoorbeeld zoekt bij Heracles ziet meteen dat vier leden van deze club op het monument staan vermeld. In Assen kwamen dertien voetballers om, lid van Achilles of Asser Boys.

START JE EIGEN ONDERZOEK BIJ OORLOGSLEVENS NAAR DE OMGEKOMEN VOETBALLERS
HIER BEGINNEN

Eind vorig jaar maakte ik met Local Focus al een interactieve kaart om te zien hoeveel voetballers per plaats waren omgekomen, maar toen was de namenlijst nog niet beschikbaar. Na publicatie kreeg ik daarom de nodige verzoeken van clubs om die namen alsnog op te sturen, omdat ze die op een gedenksteen wilden plaatsen. Via die zoektool kan iedereen nu zelf zoeken.

Een elftal van Limburgse oorlogsslachtoffers in het voetbal

Ik hoop dat er hierdoor meer informatie komt over deze oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal. Plaatselijke onderzoekers of journalisten kunnen tenslotte nu zelf een onderzoek starten. Ook zijn er nog veel clubs, die nog weinig weten wat er bij hun gebeurde in de oorlogsjaren en welke leden ze toen hebben verloren. Precies 75 jaar na de bevrijding kunnen ze deze mensen alsnog een eerbetoon geven. Zoals de KNVB zelf zei tijdens de onthulling van het monument: ‘Zij zijn niet dood, die in ons hart leven.’

Reacties, aanvullingen en opmerkingen kunnen hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.