NieuwVoetbal

Stadion De Vliert was ooit het grootste stadion buiten de Randstad

Op 8 september 1951 werd Stadion De Vliert in Den Bosch geopend, toen nog als thuisbasis van BVV. Er was capaciteit voor maar liefst 30.000 mensen. Alleen het Olympisch Stadion en De Kuip waren toen groter.

Op de website van Open Beelden staat onderstaande film van de feestelijke opening van Stadion De Vliert precies zeventig jaar geleden. Die kan je zo downloaden voor eigen gebruik.

 

Deze plechtigheid gebeurde in aanwezigheid van minister Rutten (echt waar) van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. “Namens de Regering bied ik het gemeentebestuur van ’s Hertogenbosch mijn oprechte gelukwens voor de totstandkoming van dit zeer aantrekkelijke sportpark en stadion, die een aanwinst zijn voor het gehele Zuiden.”

Het wemelde sowieso van de officials met ministers, de Commissaris van de Koningin, militaire autoriteiten, een setje burgemeesters, leden der Eerste en Tweede Kamer, sportbestuurders en de directeuren van de stadions uit Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Het was dan ook een zeer belangrijk moment, zo vond De Volkskrant, toen nog katholiek en daarmee toonaangevend in het eveneens katholieke Den Bosch. ‘De groeiende hoofdstad van het bloeiende Brabantse gewest kan met recht trots en verheugd zijn op haar nieuwe sportpark.’

Tonny van der Linden en Coen Moulijn in 1959 tijdens een training van het Nederlands elftal in stadion De Vliert. Foto J.D. Noske van Anefo via het Nationaal Archief

Met een capaciteit van 30.000 toeschouwers had deze stad dan ook meteen het derde stadion van Nederland in grootte – na Amsterdam en Rotterdam. Op deze eerste dag heeft de politie dat geweten ook, want de 450 auto’s, 7000 fietsers en duizenden voetgangers was de grootste massa ooit in Den Bosch. En dat werd nog eens extra moeilijk ook, omdat de fiets- en wandelpaden niet gereed waren. Toch slaagden de agenten erin om binnen een uur bijna 30.000 toeschouwers succesvol te begeleiden.

‘De verkeerspolitie van Brabants hoofdstad heeft in de drukke bedrijvigheid bij de opening van het stadion De Vliert de vuurdoop met ere ondergaan,’ aldus opnieuw De Volkskrant.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.