Voetbal

Te koop: het ouderlijk huis van Johan Cruijff

Het ouderlijk huis van Johan Cruijff wordt zeer binnenkort te koop aangeboden. Er gaan daarom verschillende stemmen op om in het pand aan de Akkerstraat 32 in Amsterdam een museum te vestigen – niet alleen over Cruijff, maar ook over Ajax en Betondorp.

Het pand aan de Akkerstraat 32 in het Amsterdamse Betondorp is beroemd, omdat Johan Cruijff hier werd geboren op 25 april 1947. Beter gezegd: zijn kraambed stond hier, want de daadwerkelijke geboorte was in het toenmalige Burgerziekenhuis. Hoe dan ook: Johan Cruijff zou daar wonen tot aan de dood van zijn vader in 1959.

Bij dit huis gaat het om meer dan alleen het zichtbare deel aan de Akkerstraat, weet Menno Pot. Als auteur van Sporen van Ajax over de Amsterdamse historische Ajax-plekken heeft hij het van binnen bekeken. “Het gaat alleen om het deel op de begane grond en heeft een soort van U-vorm. Het loopt een heel stuk door.”

Het ligt op een hoek met de Tuinbouwstraat en heeft de grote ramen van een winkelpand. Niet vreemd, want de ouders van Cruijff hadden hier een groentewinkel.

Een Cruijff-museum?

Akkerstraat 32 is nu onbewond. Officieel staat het nog niet te koop, maar woningbouwvereniging Ymere is als eigenaar van het pand bezig met de voorbereidingen. “Voor welke prijs het zal worden aangeboden, weten we nog niet,” zegt woordvoerder Amanda Kapel desgevraagd

Stadsdeel Amsterdam-Oost is er al van op de hoogte dat het geboortehuis van Cruijff zeer binnenkort te koop wordt gezet. Het zou dolgraag zien dat er iets moois mee zou gebeuren, zoals een museum, maar heeft niet de mogelijkheden zelf een initiatief te nemen.

Menno Pot vindt dat dit zeker moet gebeuren – niet alleen vanuit sporthistorisch oogpunt maar ook vanwege de architectonische waarde van het pand. “Akkerstraat 32 is in zekere zin een archetype van Betondorp en heeft ook daarom een waarde. Het zou prachtig ingericht kunnen worden als vroeger. Ik zie het al helemaal voor me.”


Grotere kaart weergeven
David Endt, teammanager van Ajax, sluit zich hierbij aan. Volgens hem kan hier ook de geschiedenis van Betondorp zichtbaar gemaakt worden, en dus niet alleen het verhaal van Cruijff. Ajax zou hierbij een rol kunnen spelen: “Dat heeft zoveel aan Betondorp te danken, méér dan alleen Cruijff. Het zou daarom een heel mooi gebaar zou kunnen zijn als Ajax iets kan teruggeven.”

Het zou een gemiste kans zijn, zo benadrukt Pot, als deze kans niet zou worden gegrepen. “Betondorp heeft nog niet zo’n attractie. En in een buurt waarin zoveel is gebeurd, zou dit een prachtige aanvulling zijn. Een Cruijff-museum, dat ook de bijzondere band tussen Ajax en Betondorp belicht.”

Deze brede invalshoek spreekt Henny Cruijff aan, de broer van Johan: “Als er een goede historische waarde aan wordt gegeven, kan het iets bijzonders worden.” Henny is overigens niet geboren in dit pand.

Ymere is op de hoogte van de bijzondere geschiedenis van Akkerstraat 32 in Amsterdam. De woningbouwvereniging begrijpt dat er nu ideeën bestaan om hiermee iets bijzonders te doen.

“We staan ervoor open,” aldus Kapel. Wanneer Ymere precies klaar is om het pand in de verkoop te doen, is niet precies duidelijk, maar erg lang zal het niet meer duren. “Belangstellenden voor een Cruijff-museum moeten daarom snel zijn.”

Johan Cruyff overhandigt sleutel aan familie Heeremans voor de eerste gerenoveer…
Terug in Betondorp in 1983. Foto Nationaal Archief

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.