NieuwVoetbal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: het eerste supportersvak in een stadion

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel de ongeruste politie vanwege de komst van Engelse voetbalsupporters naar Amsterdam in 1976 – archief hier. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina. 

Linksboven is het vak ingetekend

In 1976 speelde Manchester United in Amsterdam tegen Ajax. De Engelse supporters waren zeer berucht en daarom nam de stad ingrijpende maatregelen.

Amsterdam maakte zich grote zorgen over de komst van Manchester United op 15 september 1976 voor een Europese wedstrijd tegen Ajax in het Olympisch Stadion. Ruim een maand eerder was er een bijeenkomst van de Amsterdamse politie, de twee clubs en het stadion om maatregelen voor te bereiden.

Overal politie

Vanaf de eerste seconde in Nederland werd het de Engelsen duidelijk dat er niets werd geduld, via de tactiek zichtbare aanwezigheid. Alle verloven bij de politie waren daarom ingetrokken en verder kwamen er extra ordetroepen naar de stad. Overal werden de supporters opgewacht door politie-eenheden, maar een directe confrontatie werd vermeden.

In het stadion werd het complete supportersvak van Manchester United afgesloten door 200 agenten op oorlogssterkte. De vakken ernaast bleven leeg. Dit was uniek, want nog nooit eerder was er in een Nederlands stadion een afgesloten supportersvak voor de bezoekers. Er waren die dag geen rellen.

Voorschriften

In de jaren erna werd het afgesloten supportersvak een bekend verschijnsel in de Nederlandse stadions. In 1983 kwam de KNVB met algemene voorschriften: ‘Voor de groep bezoekende supporters moet in het vervolg een apart vak staanplaatsen beschikbaar zijn, dat door hekken van minimaal 2.30 meter volledig van de overige tribunes wordt gescheiden.’

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: oplichting bij obligaties voor Sportpaleis

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: krantenknipsels uit WO2

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de oudste watersportvereniging van het land

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de oudste zwemclub van Nederland

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de opening van Ajax-stadion De Meer

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.