NieuwVoetbal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: krantenknipsels uit WO2

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel bekijken we honderden krantenknipsels over sport in oorlogstijd. Gratis artikel, maar donatie welkom – onderaan de pagina. 

Pas vanaf september 1944 kwam het sportleven in oorlogstijd tot stilstand. Tot die tijd werd het Olympisch Stadion wekelijks bezocht door duizenden mensen. Atletiekverenigingen kregen er in korte tijd veel nieuwe leden bij. Fanny Blankers-Koen verbrak tijdens de bezettingsjaren maar liefst zeven wereldrecords. Het Gymnastiekverbond bestond in 1943 precies 75 jaar, maar dat werd vanwege de omstandigheden dan wel weer wat minder uitbundig gevierd.

Dagbladen

De kranten stonden daarom vol sportnieuws vanuit Amsterdam. In de collectie persdocumentatie zijn vele duizenden knipsels te vinden, geordend per sport. In de Apollohal bijvoorbeeld kwam een kunstijsvloer, één van de eerste in ons land. In het seizoen 1941-1942 werd die al in september geopend. ‘Het is nog nooit vertoond, dat in September (…) meisjes en jongens met schaatsschoenen naar Zuid rijden om een baantje te gaan rijden,’ aldus één van die knipsels. ‘Maar nu gebeurt dat.’ Zo hoefden ook langebaanschaatsers niet te wachten op vorst, maar al heel vroeg beginnen aan hun trainingen.

Voetbal

Het merendeel van die krantenknipsels gaat over voetbal, net als nu. In 1944 werd De Volewijckers uit Amsterdam-Noord kampioen van Nederland, een absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Via de kranten van toen volgen we opnieuw deze wedstrijden, die zo populair waren, dat mensen hun voedselbonnen ruilden voor toegangskaartjes.

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: oplichting bij obligaties voor Sportpaleis

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.