NieuwVoetbal

Tijdens de Watersnoodramp van 1953 moest PSV gewoon voetballen

De Maand van de Geschiedenis is begonnen met als thema Wat een ramp! Op Sportgeschiedenis besteden we deze maand daarom aandacht aan rampen in de Nederlandse sport, te beginnen in 1953.

PSV in 1953. Foto J.D. Noske via het Nationaal Archief

Zoals elk weekend was er van alles gepland voor 31 januari en 1 februari 1953, ook allemaal wedstrijden voor de landelijke divisies in het voetbal. Op zondagochtend 1 februari ontwaakte Nederland echter met het nieuws dat in Zeeland en Zuid-Holland de dijken waren doorgebroken, alhoewel toen nog onbekend was dat er ruim 1.800 mensen waren verdronken. Sport was opeens niet zo belangrijk meer.

Militairen werden opgeroepen om eerste hulp te bieden, waardoor veel voetbalclubs spelers misten dat weekend. Zo ook in Deventer bij Go-Ahead, sinds 1971 beter bekend als Go Ahead Eagles. De Deventer voetballers Hölscher, Marijn en Ligtenberg waren militair en werden daarom meteen opgeroepen om naar Zeeland te komen. Omdat opeens belangrijke spelers misten, maar vooral omdat voortgang van de competitie na zo’n drama geen prioriteit had, diende Go-Ahead  bij de KNVB een verzoek in om de wedstrijd van zondag uit te stellen. Hieraan werd geen gehoor gegeven.

Een vergelijkbaar verzoek van PSV aan de Voetbalbond werd eveneens terzijde geschoven. In het boek 1913-1993, 80 jaar PSV van Wim Wich staat hierover: ‘De bondsfunctionarissen achtten op dat tijdstip geen termen aanwezig om de wedstrijd af te gelasten.’

De woede om dit besluit was enorm. Want hoe haalde de bond het in zijn hoofd om voetbal belangrijker te vinden dan een nationale ramp?

Een slechte beurt

Kick Geudeker leidde in die jaren het tijdschrift Sport en Sportwereld. In het nummer van 2 februari knalde zijn woede van de voorpagina: ‘De KNVB heeft weer eens een slechte beurt gemaakt door Zondagmorgen, toen reeds vroeg in de ochtend bekend werd welke ontzettende ramp ons land had getroffen, niet aanstonds alle wedstrijd af te gelasten. Terwijl langs onze kusten en aan de dijken der polders vele duizenden landgenoten een heldhaftige, soms helaas wanhopige strijd streden, om het woedende water te keren, terwijl landerijen onderstroomden en vele gezinnen in doodsnood verkeerden, vermocht de KNVB geen ander devies te geven dan: Er wordt gevoetbald.

Uiteindelijk werden er ruim 25 wedstrijden uit de Eerste Klasse afgelast, vooral vanwege de storm. Go-Ahead en PSV speelden wél. De ploeg uit Deventer speelde gelijk en PSV verloor.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.