NieuwVoetbal

Tijdens het WK voetbal van 1974 werden acht Nederlandse spelers besmet door een virus

Vijf spelers van het Nederlands elftal zijn ziek. Op het WK van 1974 waren dat er zelfs acht. Johan Cruijff kreeg de eerste klachten tijdens de wedstrijd tegen Zweden.

Johan Cruijff na afloop van de interland tegen Zweden. Hier is hij dus al ziek. Foto Rob Mieremet via het Nationaal Archief

Het Nederlands elftal begon net lekker te draaien op het WK van 1974 toen acht spelers opeens tegelijk ziek waren. Dit nieuws werd aanvankelijk stil gehouden, maar op 20 juni lag het dan toch op straat, nog in de poulefase. Het zat onder de leden van Johan Cruijff, Johnny Rep, Johan Neeskens, Ruud Geels, Harry Vos, Wim Jansen, Eddy Treytel en Willy van der Kerkhof.

“De eerste die er door getroffen werd,” zei bondsarts Frits Kessel, “was trouwens een fotograaf van het ANP.” De besmetten moesten ervan braken en kregen buikloop, zonder dat iemand wist waar het vandaan kwam. Bij gebrek aan naam werd de kwaal dan ook het oranje-virus genoemd.

Het was dan weer wel een relatief onschuldige ziekte, aldus de bondsarts, want het duurde allemaal hooguit anderhalve dag. “Conditioneel ondervind je er weinig hinder van. Uiterlijk wel, wanneer de symptomen vlak voor een wedstrijd losbarsten.”

Cruijff-turn

Later bleek dat Cruijff al tijdens de wedstrijd tegen Zweden de eerste klachten kreeg, precies toen hij voor de eerste keer de passeerbeweging maakte, die wereldberoemd werd als de Cruijff-turn. De ochtend erop deed hij niet mee aan een training om aan te sterken in bed.

Bij de volgende wedstrijd tegen Bulgarije waren alle spelers alweer hersteld. De Leidse viroloog dr. N. Masurel merkte daarna op dat het virus helemaal niet zo onbekend was, omdat dit elke zomer enkele maanden actief was en inderdaad volkomen onschuldig van aard was.

En daarom was ook Cruijff snel weer beter, net als in 1969 toen hij eveneens door een onbekend virus was besmet. Enkele dagen voor een interland tegen Luxemburg had hij zich afgemeld. De verbazing bij de KNVB was daarom groot toen de voetballer weer helemaal fris over het veld rende op de dag dat de selectie werd samengesteld.

Later bleek dat Cruijff opeens was genezen toen hij had gehoord dat er een bonus van 500 gulden was voor iedereen die meedeed aan die interland. En dat bleek in zijn geval het beste medicijn.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.