NieuwVoetbal

Tijdens Nederland – België in 1910 verving Anton Hörburger illegaal zijn geblesseerde tweelingbroer

Nederland speelt vrijdag voor de Nations League tegen België. In 1910 zorgde de Rotterdamse tweeling Hörburger voor veel gedoe, omdat de Belgen zeker wisten dat de ene broer stiekem de plaats had ingenomen van de andere. 

Het Nederlands elftal van 13 april 1910. Arnold Hörburger zit helemaal rechts op de middelste rij. Foto uit de KNVB-collectie via het Nationaal Archief  

De Rotterdamse voetballer Arnold Hörburger, spelend voor VOC, debuteerde op 13 april 1910 voor Nederland in een wedstrijd tegen België terwijl zijn tweelingbroer Anton op de tribune zat, óók VOC. Na een half uur spelen strompelde Arnold geblesseerd van het veld, waardoor Oranje met tien spelers stond. In die tijd was wisselen namelijk nog verboden.

Het was dan ook heel gek dat aan het begin van de tweede helft dezelfde voetballer weer fris over het veld stuiterde alsof er nooit iets was gebeurd. In ieder geval vonden de Belgen dat, die er zeker van waren dat Anton stiekem de plaats had ingenomen van zijn geblesseerde broer – tégen de regels in. Anton en Arnold leken zoveel op elkaar dat toch niemand ze uit elkaar kon houden.

Extra pijnlijk voor de Belgen was dat ook zij een speler waren kwijtgeraakt in de eerste helft: Charles Cambier. Een krant in Antwerpen schreef hierover: ‘Daardoor zijn alle spelers ontmoedigd en hebben geenszins aan de verwachtingen voldaan.’ Alhoewel Cambier ook een voetballende broer had, leek die helaas te weinig op hem om stiekem zijn plaats in te nemen – zoals de gebroeders Hörburger dus zouden hebben gedaan.

Het duo heeft altijd ontkend dat ze deze persoonswissel hebben toegepast, maar het kan bijna niet anders dan dat dit inderdaad zo is gebeurd. Daarom deze les van de geschiedenis voor Louis van Gaal voor het WK in Qatar: selecteer ook eeneiige tweelingbroers om in de rust stiekem het elftal te kunnen wijzigen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.