NieuwVoetbal

Traditie van Nieuwjaarswedstrijd bij HFC begon in 1923

De Nieuwjaarswedstrijd tussen H.F.C. en de voormalige internationals staat sinds 1923 op het programma. Maar wat is dat dan voor foto uit 1911 van een vergelijkbare wedstrijd in Haarlem?

De Haarlemse tegen de Nederlandse Veteranen in 1911

Op het terrein van de Koninklijke H.F.C. is de jaarlijkse Nieuwjaarswedstrijd tegen de Oud-internationals gespeeld. Deze wedstrijd is een begrip in het Nederlandse voetbal, meldt de Koninklijke: ‘We schrijven de beginjaren 20, in een periode dat HFC na twee degradaties verwoed pogingen onderneemt om onder de bezielende leiding van Karel Lotsy het verloren terrein te herwinnen (hetgeen in twee jaar inderdaad gelukte). Samen met Nico Bouvy werd het plan opgevat om als oudste voetbalvereniging van Nederland een wedstrijd te spelen tegen Oud-Internationalen. De eerste wedstrijd was in 1923 en er volgden nog vele mooie wedstrijden.’

We hebben filmbeelden uit 1923! Kijk maar:

Wedstrijd in 1911

De traditie lijkt alleen aanzienlijk ouder. Er is in ieder geval twijfel door De Revue der Sporten van 2 januari 1912. Hierin stonden twee foto’s met een opmerkelijk onderschrift: ‘Van den Voetbal-wedstrijd tusschen de Haarlemsche en Nederlandsche Veteranen, Zondag ll. [afkorting voor laatstleden, verwijst naar zondag 31 december 1911] op het H. F. C. veld te Haarlem gehouden, en gewonnen door de Nederlandsche Veteranen met 2—1.’

Spelers uit 1911

Het werd geen Nieuwjaarswedstrijd genoemd, al was het maar omdat er op Oudejaarsdag werd gespeeld. Toch lijkt het er verdacht veel op. Wat is er toen gebeurd?

De aankondiging van deze wedstrijd stond in ieder geval op 30 december 1911 in Het Haarlemsch Dagblad, helaas zonder verdere details of namen van spelers. Het lijkt een vervolg op de oprichting een maand eerder van de Nederlandsche Veteranen Voetbalbond, bijna als vanzelfsprekend door Pim Mulier. ‘Het plan bestaat geregeld wedstrijden te spelen tusschen de steden of districten’.

Het eerste elftal van H.F.C. was er op 31 december 1911 niet vanwege een buitenlandse reis en dat zal de reden zijn geweest dat er ruimte was voor de veteranen. Daarbij gaat het dan wel weer te ver om dit meteen als begin te zien de traditie van de Nieuwjaarswedstrijd. Het leek er toevallig een beetje op.

D.F.C.

Dat neemt echter niet weg dat H.F.C. niet de eerste club was, die tegen de oud-internationals speelde. Op 25 december 1922 was er bij D.F.C. in Dordrecht al zoiets – exact een week eerder dan in Haarlem. Volgens Het Rotterdamsch Dagblad was de opbrengst voor ’het werkeloozenfonds daar ter plaatse’.

Onderstaande foto’s van de Nieuwjaarswedstrijd van 1923 in Haarlem via De Revue der Sporten

Het was een idee van Dirk Lotsy van DFC geweest, die zelf bij het Nederlands Elftal had gespeeld. Hij stelde zichzelf op als één van de spelers van de oud-internationals, samen met onder meer Just Göbel, Jan Vos en Anton Horburger.

Haarlem, 1923

H.F.C. begon in 1923 met de traditie van de Nieuwjaarswedstrijd, die nu nog steeds bestaat. Bij die eerste keer was er al een enorme belangstelling: ‘Een massa toeschouwers als het H.F.C.-terrein in geen jaren bijeen zag, was door het fraaie weer naar de Spanjaardslaan gelokt.’ De Haarlemse ploeg verpletterde de Oud-Internationals met maar liefst 4-1.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.